Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

В Киев смятат, че Москва няма да посмее да взриви АЕЦ "Запорожие"

Руски военни охраняват входа на Запорожката ядрена електроцентрала в Енергодар, югоизточна Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна и Русия се споразумяха, че военни кораби, самолети или дронове не трябва да доближават на по-малко от 10 морски мили от плавателни съдове, превозващи украинско зърно. По договорения безопасен коридор в Черно море "страните няма да извършват нападения срещу търговски или други граждански кораби и пристанищна инфраструктура, която участва в инициативата", се казва в документа, цитиран от REUTERS.

Алексей Арестович, съветник на украинския президент, заяви пред руския правозащитник Марк Фейгин, че Кремъл изнудва Киев със заплахата да взриви Запорожката ядрена централа. Шантажът цели да принуди украинската страна да преговаря под диктата на руската страна, предава UNIAN. До ядрената заплаха е прибегнато, след като руската страна не е успяла да обвърже сделката за зърното с подновяването на преговорите, поясни Арестович.
 
САЩ огласиха изпращането на поредния пакет от 1 млрд. долара военна помощ за Украйна. Пратката включва основно ракети и снаряди. От началото на войната американската военна помощ достигна 9,8 млрд. долара.  

Световната банка отпуска още 4,5 млрд. долара финансова подкрепа за украинския бюджет. Парите също идват от Вашингтон и са предназначени за социални разходи, съобщи финансовият министър на САЩ Джанет Йелън.

Още от категорията

Ираче Гарсия и  Йенс Столтенберг

Започват дебати по присъединяването на България и Румъния в Шенген

Ръководителите на политическите групи в Европейския парламент са приели предложението на оглавяващата групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия за дебати по присъединяването на България и Румъния в Шенген по време..

публикувано на 29.09.22 в 16:19
Димитър Стоянов

България е отказала на Украйна да ѝ предостави тежко въоръжение

"Преки заплахи за въвличане в конфликт няма. Всяка промяна в обстановката води до притеснение". Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов преди днешното заседание на Съвета по сигурността към служебния премиер, свързано с..

публикувано на 29.09.22 в 15:34

Съветът по сигурността към служебния премиер ще обсъди последиците от референдумите в окупираните украински територии

Съветът по сигурността към министър-председателя Гълъб Донев ще обсъди частичната военна мобилизация в Руската федерация, провеждането на референдуми в окупираните украински територии и евентуалната ескалация на военния конфликт между Русия и Украйна...

публикувано на 29.09.22 в 10:25