Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Държавата иска преговори с "Лукойл" за понижаване цените на горивата

Росен Христов
Снимка: БГНЕС

Енергийното министерство ще предложи правителството да отпусне заем от 400 млн. евро на държавната "Булгаргаз", каза пред БНТ ресорният министър Росен Христов. Целта е "Булгаргаз" да излезе на пазара за публично финансиране, за да върне кредита на държавата. Разглеждат се всички възможни източници за внос на газ, включително и от "Газпром". Руският монополист е последен вариант, подчерта министърът. Страната е осигурена с газ до септември. Има откъде да се намери газ поне до края на годината, заяви Христов.

По повод политическите протести в София срещу вноса на руски газ той поясни, че предишният кабинет на Кирил Петков "не е спирал да си говори с "Газпром"", като е платена и колосална сума за адвокатски консултации.

Министърът допълни, че компенсацията от 13 евроцента за литър гориво за гражданите не е достатъчна и трябва да се преговаря с "Лукойл" за централно решение. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Служебният министър на земеделието Явор Гечев

Селскостопанските пазари на фона на войната в Украйна са във фокуса на среща в Словакия

Министърът на земеделието Явор Гечев ще вземе участие в среща на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група (Чехия, Унгария, Полша и Словакия) и България, Хърватия, Румъния и Словения. Форумът ще се проведе в гр. Пезинок, Словашка..

публикувано на 07.10.22 в 06:45

Американската търговска камара в България e домакин на среща на AmCham в Европа

Американската търговска камара в България домакинства на Годишната среща на Американските търговски камари в Европа през тази седмица. За форума в страната ни са пристигнали 37 представители на 26 камари от Европа и Евразия. Целта на срещата е обмен..

публикувано на 05.10.22 в 17:15

Нидерландия ще помага на България за удвояване на производството на зеленчуци

Бизнес мисия от нидерландски компании и браншови организации пристига в България между 10 и 13 октомври. Основната цел на мисията е да спомогне за увеличаване на българското производство на пресни плодове и зеленчуци през следващите няколко години чрез..

публикувано на 05.10.22 в 14:26