Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия отказа да демилитаризира Запорожката ядрена централа

Запорожката ядрена централа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи да бъде създадена демилитаризирана зона около Запорожката атомна електроцентрала, заради опасенията от ядрена катастрофа. Предложението беше отправено пред свиканото по казуса извънредно заседание на Съвета за сигурност на световната организация.

Пред съвета ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, заяви че ситуацията в централата е критична и поиска разрешение от Киев и Москва да инспектира 6-те реактора, предава REUTERS.

Руският представител в съвета Василий Небензя отхвърли демилитаризирането на централата. Според дипломата руските войски защитават окупираната централа от провокации и терористични нападения, съобщава „Интерфакс“

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че използва атомната централа за ядрено изнудване на целия свят. Украйна твърди, че Русия е превърнала централата във военна база, откъдето атакува украинските позиции. Руската армия използва реакторите като ядрен щит, защото знае, че е малко вероятно украинските сили да отвърнат на водения обстрел. Москва отрича твърдението.

На проведеното в Копенхаген пето заседание на страните от формата „Рамщайн“ за подкрепа на Украйна 26-те страни участнички обещаха нова помoщ в размер от 1,5 млрд. евро, съобщи датският министър на отбраната Мортен Бьодсков. Поети са и нови ангажименти за обучение на украинските военни за работа с получаваната западна военна техника.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29