Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е регионална военна сила

Според годишния доклад на американския военен сайт Global Firepower Сърбия има най-голямата военна сила в Западните Балкани. По общо 50 критерия сръбската армия е на 61-во място по мощ в света и е с нарастващи възможности. Следват Хърватия – на 62-ро място, Албания - на 115-то място, Черна гора - на 132-о и Северна Македония - на 135-то. "Това, че Сърбия е най-голямата военна сила в региона, е доказателство за хвърлени на вятъра пари на данъкоплатците, които имат лоши болници, училища, ниски заплати и пенсии и като цяло живеят лошо. Бих предпочел Сърбия да е икономически най-силна в региона”, коментира пред в-к „Данас” генералният секретар на Лигата на социалдемократите във Войводина Боян Костреш. Ние сме заобиколени от страни членки на НАТО, от която вече загубихме една война, припомня политикът.

Румънският здравен министър си навлече критики заради йодни таблетки

Румънският здравен министър Александру Рафила предизвика паника като призова хората под 40 години да отидат "възможно най-скоро" до семейните лекари или аптеките, за да вземат таблетки с калиев йодид. Говорителят на съуправляващата Национално-либералната партия Йонуц Строе разкритикува министъра социалист, че новината е обявена по спорен начин, пише в. „Adevarul“. Строе поиска властите да обяснят в какви ситуации трябва да се прилагат хапчетата и кой може да ги приема. Предназначението им е само за хора до 40 години и само след облъчване при ядрен инцидент, уточни здравното министерство, цитирано от AGERPRES. Подчертава се, че превантивно приложение на таблетките е противопоказано. Таблетките се отпускат в повече от 2500 аптеки, чийто списък е качен на уебсайта на министерството.

С рекордна инвестиция от 2 млрд. долара ще обновяват пристанище Дурас

След 3 години преговори компанията Eagle Hills Real Estate Development от Обединените арабски емирства подписа меморандум с албанската фирма Albanian Seaports Development Company за инвестиция от 2 млрд. долара, предава агенция АТА. Парите са за модернизация на пристанище Дуръс. Вицепремиерът и министър на инфраструктурата и енергетиката на Албания Белинда Балуку подчерта, че инвестицията е най-голямата досега не само в Албания, но и в региона.
Рибарското пристанище ще бъде превърнато в зона за забавление, където ще бъдат построени ресторанти и места за прекарване на свободното време. На мястото на старото търговско пристанище ще бъде изградено елитно яхтено пристанище, но и нов модерен търговски терминал с логистичен хъб.

В Северна Македония недоволстват от имената на българските клубове

Българските клубове никнат в Северна Македония като гъби. Сега и в Богданци има клуб „Цар Фердинанд“, пишат македонските медии, като цитират българина Виктор Стоянов. Еврейската общност в страната изрази недоволство, че властите са регистрирали преди година в Охрид българско сдружение, наречено „Цар Борис III”. Македонските евреи заявяват, че цар Борис III е „фашист”, „помощник на Хитлер” и виновник за депортацията на евреите от Тракия и Македония в Треблинка, по време на Втората световна война. Във Фейсбук, от българското сдружение в Охрид Томе Блажески подчерта, че те не са неонацисти, нямат никакви връзки с антисемитски движения и съжаляват за случилото се с македонските евреи по време на войната, но припомни, че никъде не е записано цар Борис III да е бил съден и осъден за своето управление.

Атина възвръща своя финансов суверенитет

Гърция ще излезе на 20 август от т. нар. рамка за засилено наблюдение, съобщи финансовият министър Христос Стайкурас. Спирането на международния надзор над гръцките финанси ще позволи на Атина по-голяма свобода при воденето на икономическа политика. Гърция остана под наблюдение и след 2018 г., когато успя да излезе от 3 международни спасителни програми за над 260 млрд. евро. Парите бяха отпуснати от ЕС и Международния валутен фонд за справяне с фалита на страната и дълговата криза в периода 2010 - 2015 г. "След 12 години, една трудна глава за нашата страна е към своя край. Гърция се връща към европейската нормалност и вече няма да бъде изключение в еврозоната", каза Стайкурас. Това, че Атина е изпълнила по-голямата част от обещаните реформи и че излиза от наблюдение на 20 август, беше потвърдено с писмо от Еврокомисията.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Pixabay, архив


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00