Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Панаир на солта се провежда днес в Бургас

4
Снимка: архив

В границите на Бургас, в преддверието на Черно море, се намира крайморското Атанасовско езеро. На 12 август 1980 г. дългото близо 9 км. езеро е обявено за национален резерват, с цел опазване и съхранение на  редките видове птици, които го обитават. Днес северната част е поддържан резерват, южната – защитена местност, а цялата площ на езерото и земеделските земи около него са обявени за Натура 2000 зона по Директивата за птиците и за местообитанията. 


Повече от 20 години Българска фондация Биоразнообразие и Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас организират специален Панаир на солта около датата на обявяване на Атанасовското езеро за резерват. Тази година събитието е на 13 август от 16 часа, а специален акцент ще бъде поставен върху зелената сол – най-новият продукт от лагуната. От какво се произвежда тя, защо е "сол без сол", на какво се дължи силно зеленият й цвят – това са само част от въпросите, на които посетителите ще получат отговори на соленото събитие, обещават от фондацията. 


Водата на езерото е характерна със своята соленост от от 20 до 27,5%, поради което соленодобивът като производство от мястото води началото си от 1906 година. На панаира ще бъдат показани още занаятчийски шоколад с морска сол от езерото, козметика с натурални продукти и разбира се различните видове сол, които се добиват от мястото. Програмата предвижда детски работилници, изложба на карикатури "Икономия на средствата" от 25-то Габровско биенале, а в края на деня БФБ ще връчи Годишните награди за биоразнообразие и климат в България.

Снимки: lagoon.biodiversity.bg, архив

По публикацията работи: Иван Петров

Галерия

Още от категорията

В Пампорово отчитат ръст на записванията за новия ски сезон

Нарастват ранните записвания за зимния сезон в Пампорово от български и чужди туристи, обяви Мариан Беляков, изп. директор на курорта. Повишеният интерес от туроператори и индивидуалните резервации опровергава прогнозите за проблем при..

публикувано на 21.09.22 в 13:02

Промо пакети и циганско лято задържат туристите на Черноморието през септември

Като хаотичен и непредсказуем – така работещите в туризма определят отминаващия летен сезон по българското Черноморие. Въпреки предварителните опасения, свързани с войната, пандемията и икономическата криза, курортите ни тази..

публикувано на 13.09.22 в 10:45
Илин Димитров

България ще популяризира красотите си чрез чужди журналисти и инфлуенсъри

На фона на прогнозите за топъл септември Министерството на туризма реши да покани журналисти, инфлуенсъри, блогъри и влогъри от Европа да се уверят с очите си, че България е красива и спокойна страна. Това каза пред БНР служебният министър на..

публикувано на 31.08.22 в 16:56