Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет вековни дървета в парк "Странджа" ще получат статут на защитени

4
Снимка: strandja.bg

Нови пет вековни дървета на територията на природен парк „Странджа” предстои да бъдат обявени за защитени. Те се намират на територията на община Царево, съобщиха от управата на резервата. Три са от вида Странджански дъб (Лъжник) (Quercus hartwissiana) и по един Бял бряст (Ulmus laevis) и Цер (Quercus cerris). 


През изминалата седмица е направен обстоен оглед от комисия от експерти на предложените дървета и са потвърдени всички изисквания за получаване на статут. До края на лятото ще бъде извършено тяхното ограждане и маркиране според изискванията на закона. 


Към момента защитените вековни дървета на територията на природен парк „Странджа” са 29 на брой, като 11 от тях са обявени през миналата година. Дърветата са на възраст от 150 до 600 години, 21 от тях са от характерния за района Странджански дъб.

Снимки: strandja.bg

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12