България днес
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пет вековни дървета в парк "Странджа" ще получат статут на защитени

4
Снимка: strandja.bg

Нови пет вековни дървета на територията на природен парк „Странджа” предстои да бъдат обявени за защитени. Те се намират на територията на община Царево, съобщиха от управата на резервата. Три са от вида Странджански дъб (Лъжник) (Quercus hartwissiana) и по един Бял бряст (Ulmus laevis) и Цер (Quercus cerris). 


През изминалата седмица е направен обстоен оглед от комисия от експерти на предложените дървета и са потвърдени всички изисквания за получаване на статут. До края на лятото ще бъде извършено тяхното ограждане и маркиране според изискванията на закона. 


Към момента защитените вековни дървета на територията на природен парк „Странджа” са 29 на брой, като 11 от тях са обявени през миналата година. Дърветата са на възраст от 150 до 600 години, 21 от тях са от характерния за района Странджански дъб.

Снимки: strandja.bg

По публикацията работи: Иван Петров

Галерия

Още от категорията

Обявяват Кмета на годината

На церемония в София днес ще бъдат връчени наградите в десетото издание на националния конкурс "Кмет на годината". Гост на събитието ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова. Конкурсът се организира от сайта Kmeta.bg. За избора своя глас са дали над 72 хиляди..

публикувано на 04.10.22 в 07:15

Посланик Флоранс Робин е отличена с орден "Мадарски конник" първа степен

Президентът Румен Радев удостои посланика на Френската република в България Флоранс Робин с орден "Мадарски конник" първа степен. Държавното отличие е за големите й заслуги за укрепването и развитието на българо-френските отношения. Радев обърна..

публикувано на 03.10.22 в 18:39

Във вторник ще е облачно и с ръмежи

Във вторник минималните температури ще са от 7 до 12°, в София – около 7°. През деня облачността ще е променлива, като само на отделни места ще превали слабо. Максималните температури ще са между 15 и 20°, в София – около 15°.  Над Черноморието ще..

публикувано на 03.10.22 в 18:15