Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Газовата връзка с Гърция ще помогне за реалната диверсификация на Централна и Източна Европа

Снимка: БГНЕС

Междусистемната газова връзка с Гърция не е просто инфраструктурен проект, а има огромно значение за постигането на реална диверсификация за България и страните от Централна и Източна Европа, изтъкна президентът Румен Радев на среща със собственика на фирма "Авакс", изграждаща интерконектора, и ръководството на проектната компания "Ай Си Джи Би".  

От своя страна, изпълнителният директор на "Авакс" Антониос Митзалис увери, че българо-гръцката газова връзка ще бъде напълно завършена до края на август. Предстоят обаче съпътстващи дейности за узаконяване на проекта. Страната ни е готова да сътрудничи за бързото пускане в експлоатация на газовата връзка, каза държавният глава.  

Теодора Георгиева – изпълнителен директор на възложителя "Ай Си Джи Би", заяви, че в момента се води дискусия с "Булгаргаз" кога да бъде активирана точката "Комотини" за приемане на азерски газ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45