Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Американски войници ще бранят от България източния фланг на НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски войници ще бъдат разположени у нас като част от плановете на НАТО за възпиране и отбрана на източния фланг, информира в Туитър мисията на Съединените щати в Алианса. От написаното обаче не става ясно каква част от 2400-те военни от американската 101-ва въздушнопреносима дивизия ще останат в страната ни. Останалите ще бъдат разположени в Румъния, Унгария и Словакия.

Съобщението се появава дни след като у нас на посещение беше командващият Сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Дарил Уилямс. С военното ръководство той обсъди въпроси, свързани с бойната група, разположена на наша територия. За подкрепата ѝ се очаква 750 военнослужещи от въоръжените сили на Италия с 50 единици военна техника да се предислоцират у нас до средата на август. България ще участва с рота от 140 военнослужещи от Сухопътните войски и петима офицери.БНР подкасти:

Още от категорията

Румен Радев: Ще работя срещу въвличането на България във войната

"Таван на цените на газа е тема, която само се дискутира в момента. Лидерите препоръчаха на ЕК за следващия съвет на 20 октомври да предложи стъпки, така че да бъдат овладени цените, да има реформа на европейския пазар за газ", каза пред..

публикувано на 07.10.22 в 18:58

По-съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна, че няма да може да внася руски петрол Президентът на Сърбия Александър Вучич поиска на срещата на върха на Европейската политическа общност в Прага ЕС да обмисли решението за забрана на вноса на руски петрол в Сърбия,..

публикувано на 07.10.22 в 11:39

Румен Радев: Преодоляването на множеството предизвикателства пред Европа изисква диалог

Множеството предизвикателства, преодоляването на икономическата и енергийната криза, справянето с миграционния натиск, смекчаването на риска от водената от Русия война в Украйна изискват обединени усилия не само от страните-членки на ЕС, но и на..

публикувано на 06.10.22 в 19:29