Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

НАТО засилва военното си присъствие в Източна Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 2400 американски войници от 101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ ще бъдат разположени в Румъния, България, Унгария и Словакия, за да защитават източната граница на НАТО, съобщи БТА, като цитира съобщение на мисията на САЩ към Северноатлантическия алианс. 

Междувременно Украйна алармира за повишаване на риска от ядрен инцидент в Запорожката ядрена централа. В съвместно изявление всички страни от ЕС, както и САЩ, Великобритания, Норвегия, Австралия, Япония, Нова Зеландия и други държави настояха за изтеглянето на руските войски от централата. В позицията се посочва, че това ще позволи на Международната агенция за атомна енергия да извърши проверката си "своевременно и при безопасни условия". Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, Западът прави всичко възможно да не допусне международни експерти, докато Москва полага необходимите усилия за пристигането им.

 

По данни на украинския генерален щаб, армията успешно е отблъснала настъпления в пет направления, а руската войски продължават да обстрелват населени места с танкове и артилерия. 

В информация на ТАСС се съобщава, че украинските сили са обстрелвали жилищен район на Енергодар. От руската страна се посочва също, че украинската армия е нанесла удари срещу цивилни цели в Донецк и Макеевка. 


В същото време първият нает от ООН кораб отплава от украинското пристанище Пивденний с 23 хиляди тона пшеница за Етиопия. Досега, след сключването на споразумението с посредничеството на ООН и Турция, общо 16 кораба със зърно вече тръгнаха от Украйна. Сред тях е и българският товарен кораб "Рожен". 

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Ройтерс

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35