Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчитат спад на пътуващите през Летище София

Снимка: Ани Петрова

Потокът от пътници на Летище София през юли все още e под нивата отпреди пандемията, информира пресцентърът на летището. От началото на 2022 столичното летище е обслужило столичното летище над 3,2 млн. пътници, като прогнозата до края на годината не е благоприятна.

Според очакванията на Аерогара София, общият пътникопоток ще се понижи с 23% на годишна база спрямо 2019 година. Общият брой полети, спрямо същата година, е намалял с близо 12%.  

Понижение се наблюдава и при обработените товари и пощенски пратки – с над 22% спрямо данните от 2019 година. 

Основни причини за намаляването на пътниците са ограниченията около пандемията с Covid-19, несигурността, страхът от заразяване, както и обстановката в Украйна. Влияние оказват и отмяната на полети при някои авиокомпании, както и високите цени на горивата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25