Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри държавна помощ от 218 млн. евро за подпомагане на земеделските стопани

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия одобри държавна помощ в подкрепа на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на войната в Украйна“ в размер на 218 млн. евро. 

Схемата беше одобрена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи, като компенсация за наложените санкции срещу Русия и за осигуряване на непрекъснатостта на икономическата дейност. По този начин се подпомагат земеделските стопани от първичното селскостопанско производство като животновъди и пчелари, производители на плодове и зеленчуци (в т.ч. маслодайна роза, ориз, винени лозя, ядки и тютюн).

Земеделските производители ще имат право да получат преки безвъзмездни средства, като размерът на помощта за всеки стопанин ще се изчислява въз основа на броя на животните и на хектарите земеделска земя, като индивидуалният таван е до 62 000 евро на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти. 

Предстои Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" да утвърди указания за прилагане на помощта и да определи срок за прием на заявления.

На днешното си заседание Министерският съвет одобри допълнителните разходи по бюджета на ДФ „Земеделие“ за 2022 г. в размер на нотифицираната от ЕК държавна помощ, като по този начин Разплащателната агенция ще може да започне действията за подпомагане на земеделските производители.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35