Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха нов храм на Перперикон

Снимка: БГНЕС- архив

Археолозите откриха на Перперикон нов храм, съобщава БТА. По думите на професор Николай Овчаров, той е само на десетина метра от прочутата зала с олтара в двореца-светилище, където Александър Велики получава предсказание, че ще завладее света. На места зидовете са оцелели до почти 3 м височина, което прави новооткритата сграда една от най-запазените постройки, намирани досега на Перперикон, коментира археологът. 

Според проф. Овчаров, вече може да се каже, че край древния скален олтар на Дионис през римския период (3-4 век) се е оформил цял сакрален комплекс от храмове, посветени на различни тачени тогава божества. Такива са Тракийският конник и източният бог Митра, на които са изградени отделни светилища. Тепърва ще се определя на кой бог е бил посветен новооткритият храм. От своя страна специалистът по антична археология доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт към БАН, това е уникален сакрален ансамбъл, който е единствен по рода си в България. 

Отделените от община Кърджали средства обаче няма да стигнат за разкриването на храма и той ще остане да зимува в незавършен вид, посочва проф Овчаров и призова служебното правителство да отпусне поне част от предвидените в националния бюджет средства за археологическо проучване на Перперикон през 2022 г. 

Досега е разкрита източната страна на сградата, като в нея се очертават два периода - езически и след приемането на християнството. Преди християнството тук са извършвани жертвоприношения и гадателства, за което свидетелства оформения в скалата олтар с дупка за отичане на кръвта на жертвените животни. След християнизацията, в началото на 5 век, езическото светилище е зарито, както и останалите капища, с пръст и превърнато в склад за съхранение на глинени делви за зърно, допълва професор Овчаров. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 300 изследователи на Библията се събират на международна конференция в София

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще посрещне над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания . Форумът ще се проведе от 15 до 18 юли в Ректората на университета и..

публикувано на 14.07.24 в 10:40

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22