Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българи в 61 страни ще участват в предсрочните избори за парламент

Снимка: БГНЕС

Сънародниците ни в 61 страни ще гласуват на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, съобщи зам.-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов на първия редовен брифинг. Очаква се за тях да бъдат разкрити 734 избирателни секции. Сигурните места за гласуване до момента са 559, докато останалите 175 ще зависят от съгласието на приемащата страна. Само в Германия ще се гласува на 40 адреси извън дипломатическите и консулските представителства, каза Цветозар Томов.  

Подадените заявления за гласуване в чужбина надхвърлиха 3 хиляди, но крайният срок за изпращането им е 6 септември. Вече е активна електронната форма за подаване на заявленията, изтъкна зам.-председателят на ЦИК. 

Говорителят на комисията Росица Матева заяви, че жребият за номерата, с които политическите сили ще участват във вота, ще бъде изтеглен на 31 август. За изборите се регистрираха 24 партии и седем коалиции, но окончателният им брой ще стане ясен на 30 август – след проверка на подадените документи. “До областните управители и общини са изпратени симулатори за машинно гласуване”, каза още говорителят на комисията. 

На въпрос дали "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" могат да се обединят за предстоящите избори въпреки че са се регистрирали отделно, Росица Матева обясни, че само в състава на регистрирана коалиция могат да се правят промени. "Това означава, че "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" не могат да се обединят, но всички партии от едната коалиция могат да се прехвърлят в другата", добави Цветозар Томов. 

"Във всички подписки има покойници, възможно е човек, който се е подписал преди няколко седмици, да е отишъл на по-добро място. След като имаме 2500 подписа, ние сме длъжни да ги регистрираме, останалото е въпрос на законодателни промени", коментира Росица Матева и нашумелия казус с наличието на починали хора в списъците за регистрация на партиите.

По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

В София организираха кампания срещу употребата на райски газ

Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите към Столичната община организира на 27 септември в София кампания "Не на шега за употребата на райски газ“ за вредите от употребата на райски газ, съобщи БТА.  Като основна причина за..

публикувано на 27.09.22 в 16:52

Външно министерство призова да не се пътува до Русия

Министерството на външните работи призова за въздържане от пътуване до Руската федерация заради усложняващата се обстановка . Препоръчва се на българските граждани в Русия да обмислят възможността срочно да напуснат страната, като използват наличните..

публикувано на 27.09.22 в 11:41

Учебната среда на бъдещето ще предразполага към нови форми на обучение

Първите седмици от всяка нова учебна година преминават като миг заради еуфорията, обхванала учениците след ваканция и опитите им да задържат малко по-дълго изплъзващото им се лятно безгрижие. Но за някои хора всяко начало на учебната година се..

публикувано на 27.09.22 в 10:39