Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Договорен е един танкер с втечнен газ за октомври

Снимка: БГНЕС

Днес България е успяла да договори слот за разтоварване на един танкер с втечнен газ в Турция и е приела офертата на "Шиниър" за доставка на един танкер през октомри. Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов. Двата танкера за ноември и декември страната ни няма да може да приеме, тъй като не може да осигури слотове за тях. Условията за осигуряването им ще направи цената на газа неконкурентна.

2/3 от газа за октомври е осигурена на конкурентна цена спрямо пазарните условия. Водят се преговори за останалата 1/3, както и за ноември и декември. Фокусът е върху най-ниските цени на доставките.

Ще се говори с Азербайджан за увеличаване на количествата. Водят се също преговори за газ с Турция. Оттам нататък се ориентираме към средносрочни договори за доставки. България ще участва в търговете на Ревитуса за слотове за 2023 година. Ако слотове бъдат осигурени на конкурентна цена, тогава ще бъдат договорени и танкери с втечнен газ за следващата година. Но предпочитанията са за системни доставки на тръбна газ на конкурентни цени.

Офертата за американския втечнен газ беше договорена от коалиционното правителство на Кирил Петков. Дни преди да сдаде властта той обяви офертата - за доставка на 7 танкера, три до края на 2022 г. и още 4 за първите месеци на 2023 г., като уточни, че ако служебното правителство намери по-добри оферти, може да откаже тази за танкерите. Срокът за потвърждаване на офертата беше 19 август. Служебното правителство поиска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но от американската компания отказаха


БНР подкасти:

Още от категорията

Атанас Пеканов

До края на годината ще получим средствата от първия транш по Плана за възстановяване

България ще получи до края на годината средствата по първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 2,7 млрд. лева. В интервю за Нова ТВ служебният вицепремиер по управление на европейските фондове Атанас Пеканов уточни, че за..

публикувано на 26.11.22 в 13:05

Талантливи жени-предприемачи мерят сили на състезание във Варна

Състезание за стартъпи, в сферата на агрохраните, дава възможност на едни от най-талантливите жени-предприемачи да представят своите проекти и да получат подкрепа, за да продължат да развиват идеите си. То се организира от Регионална агенция за..

обновено на 26.11.22 в 11:44
Никола Стоянов

Онлайн консултации ще подпомагат български компании за излизането им на чужди пазари

Всяка компания вече може да заяви онлайн консултация с Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ). Експерт на институцията ще обсъди индивидуалните нужди на фирмите и ще предложи продукти, които да подпомогнат растежа и излизането им на нови..

публикувано на 24.11.22 в 17:33