Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди българи почетоха героизма на опълченците на Шипка

Снимка: Президентство

В кулминацията на тържествата по повод 145 години от Шипченската епопея, хиляди българи от цялата страна се стекоха към Паметника на свободата на връх Шипка. По традиция честванията на Шипка са под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

В словото си по време на тържествена церемония, вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза: "Шипка нашепва на всеки, който иска да прекроява българската история, че е направил грешен избор. Не може да има разделение в паметта българска, тя е съединение. Свободата и паметта са нашето спасение и обединение.“ По думите на Йотова, връх Шипка се издига много по-величествено от всички останали, защото няма мерна единица за саможертвата и чутовния устрем към достойнство и към свобода, където българските опълченци са заслужили честта на своя народ и са поставили костите си. Вицепрезидентът изтъкна още, че на Шипка български опълченци, руси, молдовци, украинци, румънци заедно са повярвали в „спасението на един славянски народ, в неговото изцеление и неговото бъдеще, в това, че може да има собствена държава“ и така са предопределили хода на Руско-турската освободителна война. "Шипка е единение и такава е българската съдба. Убедена съм, че българите сме силни, когато сме един до друг, а не един срещу друг", подчерта вицепрезидентът и добави в заключение: „На Шипка всичко е спокойно, защото преди 145 години героите на национално-освободителното ни движение ни завещаха мир и свобода“,

За първи път дружество "Традиция“ направи възстановка на речта на цар Борис Трети при откриването на Паметника на свободата през 1834 г. В програмата на честванията беше и традиционното пресъздаване на битката при Орлово гнездо – ден първи, в която се включиха 260 членове на националното дружество.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37