Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни лидери призоваха за въздържане от военни действия около Запорожката АЕЦ

Снимка: REUTERS

Германският канцлер Олаф Шолц, американският президент Джо Байдън, френският държавен глава Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън призоваха за сдържаност от военни действия близо до Запорожската АЕЦ и за бързо посещение на експерти от Международната агенция за атомна енергия. В конферентен разговор четиримата лидери са обсъдили сигурността на атомните централи в Украйна и необходимостта те да бъдат обезопасени, предаде “Ройтерс”. Принципна договорка мисия на МААЕ да посети Запорожката АЕЦ беше постигната между президентите Макрон и Путин. Така след уточняване на техническите детайли инспектори ще могат на място да анализират състоянието на електроцентралата. По време на разговора си Байдън, Джонсън, Макрон и Шолц са потвърдили твърдия си ангажимент в подкрепа на Украйна срещу руската агресия.  

Киев отхвърли вероятността да е замесен във взривяването на автомобила, в който загина Даря Дугина – дъщеря на приближения до руския президент Александър Дугин и привърженичка на инвазията в Украйна. “Ние не сме престъпна държава, каквато е Руската федерация, и още по-малко терористична”, заяви съветникът на украинския президент Михаил Подоляк пред украинската телевизия “Лига”. Според Подоляк бомбеният атентат свидетелства за борбата за власт и влияние на различни групировки в Русия. По-късно бившият депутат в руската Дума Иля Пономарьов заяви, че зад деянието стоят руски партизани от Националната републиканска армия. “Обявяваме президента Путин за узурпатор на властта, военнопрестъпник, изменил Конституцията, който освен това води братоубийствена война между славянски народи и изпраща руските войници на сигурна и безсмислена смърт”, гласи част от изявлението на организацията. 

Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев информира, че противовъздушната отбрана е отразила ново нападение над близкото военно летище Белбек. Руската армия е нанесла удари по Николаев и Никопол, разположен недалеч от Запорожката атомна централа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34