Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загадката на дървената джамия в родопското село Подкова

Снимка: Венета Николова

Село Подкова се намира в Източните Родопи, едва на 15-ина километра от границата ни с Гърция. Разположено е встрани от главния път, който води към ГКПП “Маказа”, затова тук рядко се отбиват случайни пътници, но тези които идват, го правят с определена цел – да се докоснат до мистиката на една уникална конструкция.

Високо в небето над село Подкова се извисява минарето на дървената джамия, известна като “Джамията на 7-те девойки“. Тя е единствената по рода си в България и представлява уникален образец на ислямската архитектура. Мястото е свято за тукашното население, което e съставено предимно от българо-мохамедани и турци, изповядващи исляма. Джамията е постоянно отворена за посетители. Всеки може да открехне дървената порта на добре поддържания й двор, да се разходи сред цветните  лехи и да влезе в покоите на храма. Но преди това следва да се събуе бос, както подобава традицията.


Вижте видео репортажа от пътешествието ни в Източните Родопи, който е с автоматичен превод. След 1:50 минута показваме Дървената джамия и лечебните камъни в село Подкова: 

Освен датата на изграждането на джамията, не се знае почти нищо за нейното минало. “Нашата джамия е построена през 1428 г. и казват, че е завършена точно на 6 май. В тази връзка всяка година на този ден, когато отбелязваме Хъдърлез, (пролетен празник в мюсюлманиските общности, съвпадащ с християнския Гергьовден) в джамията се стичат хиляди гости от цяла България, както и от Гърция, Турция, дори от Западна Европа“- обяснява Севинч Шериф, дългогодишната кметица на село Подкова.

Изглежда повечето хора тук приемат като исторически факт легендата за 7-те девойки, които със собствените си ръце издигнали дървения храм за нула време:

“Годениците им заминали за война и не се завърнали. Затова девойките продали своята зестра и със средствата са направили нашата джамия. Те докарали дървения материал от близката гора, намираща се край днешните ж.п. прелези и за една нощ построили джамията, без да забият нито един железен пирон в конструкцията. На сутринта, преди да се разсъмне, девойките се поклонили, направили молитвата си и повече никой не ги видял и нищо не се е чуло за тях. Това знам за нашата джамия от моите дядовци и баби“ – заключава Севинч Шериф.

Хората от Подкова отдават почит на подвига на 7-те девойки чрез седем символични гроба - кенотафи, подредени в двора на храма.


В непосредствена близост пък попадаме в турско гробище, но не какво да е, а осеяно с … лечебни камъни.

“Там имаме няколко камъка, които са лековити, а също и едно провирало – разказва Севинч Шериф. – На турски се казва “Деликликая“. Но от по-старите ми баби съм чувала, че трябва да вярваш в лечебната им сила, за да те избавят от болестите. Те са там откакто се помня аз. Казват, че камъните са от времето когато е построена джамията. Но никой не знае с точност дали садокарани отнякъде или са си оттук.“


Всеки от четирите камъка в гробището си има табелка с фигурално обозначение как точно да се възползваме от лечебните им сили. Смята се, че ако се допрем до тях и поемем от живителната им енергия, след време ще оздравеем. Единият камък е за коленете и ставите, другият - за главоболие, има и камък за кръста. А провиралката, известна още като “Дупчения камък“ била универсална! Твърдят, че помага при всички болести, включително и при безплодие. Но има едно условие – да се промушиш през нея три пъти в посока обратна на часовниковата стрелка и по възможност на 6-ти май, когато лечебните свойства на това мистично място, са най-силни.

Снимки и видео: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38