Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депресии, бърнаут и стрес – българите стават все по-тревожни

Европейската икономика губи над 620 млрд. евро годишно заради отсъствия от работа, свързани с депресии, бърнаут и психическо пренатоварване, сочи доклад на ЕП

Снимка: Pixabay

В България между 30-35 на сто от хората свързват психологическия си дискомфорт с проблеми на работното място. Но не само. Покрай пандемията с Covid-19, локдауните, икономическата криза, а сега и войната в Украйна, психичното здраве на българина значително се влошава. "Ние определено наблюдаваме ръст на невротичните състояния, като панически разстройства, обсесивно компулсивните и всякакви тревожни разстройства" – каза за Радио България д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и директор на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" и добавя:

"Тази среда на несигурност, на нестабилност, на постоянно повишаващи се изисквания към личността за справяне с трудностите, води до изчерпване на психичната енергия, превръщайки се в благоприятна предпоставка за възникване на тревожните разстройства. У нас имаме много сериозни проблеми с работната среда. Има данни за това колко много хора работят без трудов договор или при условия, които не отговарят на трудовия им договор. Не са малко и хората, които работят без осигуровки, с много дълъг работен ден или в среда, която не отговаря на изискванията за съответния вид труд. От друга страна хората станаха много невротични, тревожни, несигурни и това се отразява сериозно на взаимоотношенията на работното място. И нещата се завъртат в един порочен кръг, който допринася за повишения брой невротични разстройства у нас."


Статистиката е стряскаща – 14,5% от българите в някакъв етап от живота си страдат от психични разстройства. Разбира се, не всички отклонения са следствие от стреса на работното място. Тревожност, депресия, фобии и зависимост от алкохол и наркотици спадат към групата на т.нар. чести психични разстройства у нас, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи. За нездравословната психическа среда в обществото имат принос и медиите.

"Защото медиите бълват непрекъснато лоши новини – казва д-р Гълъбова. – Ясно е, че повечето хора се информират от телевизията, а и самите телевизионери признават, че лошата новина "продава", затова тя е на първо място. Виждате с какво започват новините ни – убийства, тежки катастрофи на пътя, проблеми, кражби … Всичко това се отразява изключително зле на психичното ни здраве."

Според д-р Гълъбова обаче човешката психика "не се чупи от вчера до днес". Разстройствата се появяват постепенно с времето, те са резултат на натрупване на проблемите. Дълго време човек успява да ги потисне, но в даден момент нещо се счупва и се появяват първите симптоми, като изпотяване, учестено дишане, повишаване на кръвното и пр. Тогава е добре всеки от нас да потърси помощ при специалист.

За съжаление в България психичното здраве е все още тема табу. Обикновено българинът отказва да признае, че има нужда от помощ в такива ситуации. Проблемът е и финансов. Защото здравната каса не покрива разходите за психотерапевт. В  крайна сметка тревожните състояния остават без лечение и могат да доведат до сериозни последствия.

Снимки: Pixabay
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Втори ден на консултации при президента за съставяне на нов кабинет

На втория ден от консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов изрази увереност, че е възможно да има кабинет в рамките на новото Народно събрание. Той аргументира..

публикувано на 25.06.24 в 14:02

Кремълската дезинформация е сред главните инструменти за вътрешнополитическите процеси у нас

Последните избори преминаха под сянката на кремълската дезинформация, която е един от главните инструменти за вътрешнополитическите процеси в страната ни, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов на кръглата маса “Изграждане на..

публикувано на 25.06.24 в 13:45
Андрей Янкулов

Нито една присъда по 57 ключови разследвания за корупция по високите етажи на властта през м.г.

2023-та е поредната година, в която корупцията по високите етажи на властта остава скрита, тъй като водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор, гласи един от изводите в Годишния..

публикувано на 25.06.24 в 13:41