Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как българите в Болград се готвят да посрещнат празника на града си

Столица на бесарабските българи – така наричат украинския Болград, чието име идва от българските думи "бол" – изобилие, и "град". На 25 август градът ще отбележи 201-ата годишнина от своето основаване. Както винаги – празнично, макар не с традиционния размах и на площада, тъй като заради военните условия в Одеска област на 23, 24 и 25 август са забранени масовите мероприятия. Това разказа в интервю за Радио България Галина Иванова, директор на Областния център за българска култура в Болград:

"Прието е решение честването да бъде по локации. Например, локация "Балкански ястия", локация за домашни сирена, локация за концертни програми с по-малко хора… Мероприятията ще бъдат пръснати из целия град. Ние подготвихме една етнографска изложба, наречена "Бесарабски мотиви", на която ще представим различни традиционни за бесарабските българи пешкири, бродерии и ще бъде много интересно."


По думите на Галина Иванова, в Болград по принцип живеят близо 15 хиляди души, но от началото на войната там пристигат други над 6000 от Харков, Херсон, Одеса и др., т.е. така наречената вътрешна миграция.

Как живеят сънародниците ни в Болград днес? Към момента градът се намира встрани от военните действия.

"Тук засега е спокойно. И слава Богу! Надяваме се, че и по-нататък ще бъде така. Но доста хора в момента заради войната са без работа, седят вкъщи на дотации от държавата. Нямат заплати – разказва Галина Иванова. – Сега преди началото на учебната година се мисли и дали децата да посещават училище, дали училищата имат места, където децата могат да се скрият в случай на опасност. Цените на храните, на горивата се вдигнаха. Животът се промени. По-сложно стана. Но слава Богу, ни е спокойно и сме си в своите къщи."

Сега е лято. Това е и времето, когато младежите, прясно завършили училище, кроят планове как да продължат образованието си. Много от младите българи в Болград мечтаят това да стане в родината на дедите им – в България. В момента кандидатстващите чакат резултатите от второто класиране, а ще има и трето. Тази година желаещите да учат в български университети са повече от всякога – както заради военните условия, така и заради възможностите, които предлага българската държава. "За Украйна и Молдова са дадени 1000 бройки, което в сравнение с предишни години е много", посочва Галина Иванова. При подаването на документите част от младежите се обръщат за помощ към Българския център. Попитахме директорката му, към кои, по нейни наблюдения, професии се стремят тазгодишните кандидат-студенти.


"Тази година не мога определено на 100% да кажа, какви са предпочитаните специалности, защото всяко дете се регистрира самостоятелно в платформата и си вкарва специалностите. Но мога да кажа за тези деца, които идваха при нас за помощ. Това е, разбира се, медицината, а също така туризмът, спортът и компютърните технологии" – обобщи Галина Иванова.

Честит празник на Болград и сънародниците ни там!

Снимки: Областен център за българска култура в Болград, bolgradsovet.com.ua, glaspress.rs

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57