Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилияна Благоева, Торонто: България е земен рай, осъзнах го след години емиграция

4
Снимка: личен архив

Емилияна Благоева емигрира със семейството си в Торонто през 2000 г. Там ги отвежда не недоимъкът, тъй като в България и тя, и мъжът ѝ имат добра работа и стабилни доходи, а желанието сами да си проправят път в живота, без протекциите на влиятелни роднини. Днес двамата съпрузи са щастливи родители на три деца и всеки е намерил развитие в избраната от него сфера. Емилияна е кинезитерапевт и учител по йога – занимания, които или ги носиш в сърцето си, или няма как да практикуваш:

“Още в България като млад кинезитерапевт установих, че само един метод на лечение не е достатъчен. Избрах тази професия, защото винаги съм свързвала здравето на хората с билки, естествени методи на лечение, а не с антибиотици и хирургия, – споделя Еми, както я наричат приятелите й. – С йога се занимавам от 12-годишна възраст, когато прочетох първата си книга по темата, и вярвам, че профилактиката е най-доброто лечение.“

Тя е убедена, че дори днес, въпреки шеметния ритъм на живота, има място за йога. „Водя класове по йога още от България, от 1990 г. Трябва да кажа, че през 90-те години с това се занимаваха определен кръг хора с определени интереси. А сега ми се обаждат стари приятели и ми казват „Научи ме да медитирам“, споделя Еми, но пояснява: "Йога не е система от физически упражнения, а начин на живот. Самата дума означава съединение, връзка. Това е сливането на нашата индивидуална енергия с космическата".

Преди 22 години, когато семейството на Емилияна пристига в Канада, за тях това е държава-мечта – със стабилна средна класа и добро образование. Усеща обаче, че с годините България все повече ѝ липсва и с мъжа си мечтаят като се пенсионират, да се върнат на родна земя:

“България е прекрасна държава. Ако трябва да я опиша с две думи, бих казала - земен рай, както се пее в националния ни химн. Но това го осъзнах след толкова години в емиграция.“

Тя призовава българите да гласуват на предстоящите избори, за да се постигне желаната промяна и страната ни наистина да стане прекрасно място за живеене. Самата Еми, когато това лято си дошла за месец и половина в България, символично отишла да дари кръв. "Аз съм принципен кръводарител, но отсега нататък реших да дарявам кръв в България. Когато дарявах, се помолих на духовно ниво тази кръв да помогне за по-доброто бъдеще на България", споделя сънародничката ни.

Тя държи децата ѝ да не губят връзката с корена. Семейството всяко лято си идва в България, обикалят страната, малките създават нови приятелства. Но не по-малко важен е и езикът, категорична е тя:

“Ние вкъщи имаме едно условие – само на български се говори. Ако някое от децата ми ме пита нещо на английски, моят отговор е "Аз нищо не разбирам. Кажи ми го на български“. Те ходят на неделно българско училище в Торонто, където има страхотен екип с много отдадени учителки и прекрасна директорка. Опитваме да учим и възпитаваме децата си в български дух."

Емилияна разказва, че децата на някои от българските ѝ приятели в Торонто, след като завършват канадски университети, се завръщат в България и тук се чувстват много щастливи, тъй като начинът на живот у нас е много по-различен – с повече социални контакти и време за развлечения. Самата тя често кани българския дух у дома си, като организира партита с условие всички гости да са с български шевици.  Там канадците запалено усвояват от българските си приятели стъпките на нашенските хора и популярни български песни. Понякога организира и събития за българската диаспора, които да поддържат жива връзката с родината.

Българската общност в Торонто е много активна и всички милеем за България. Аз организирах за първи път едно събитие с проф. Дамян Попхристов. Когато изгледах едно негово видео в YouTube, той ми даде някакъв поглед назад към родината и имах силно желание да организирам негова лекция за българската общност в Торонто. Той беше вече два пъти гост-лектор при нас, също както д-р Йорданка Хаджийска, която е музиковед и се занимава с теми като богомилството, бялото братство. В Торонто всяка година през май имаме български фестивали на изкуствата. Това лято, когато бях във Варна, се запознах с една прекрасна музикантка – Жанета Бенун, която предложи да направим програма с арии от български композитори и това да бъде част от програмата. Интересно е също така, че в Торонто има българско еврейско общество. Тук живее внукът на цар Борис III принц Херман Лайнинген, който няколко пъти изнася лекции в синагоги за ролята на България по време на Втората световна война, когато са спасени българските евреи. Това също е много интересна тема и факт, който малко се знае дори от еврейската общност в Торонто. А е хубаво да се знае за приноса на България във всички области“, – подчерта Еми в края на срещата ни.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34