Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Актуализират плана за временна закрила за бежанци от Украйна

Мариана Тошева
Снимка: БГНЕС

В момента близо 6000 украински бежанци са започнали работа в България, според официално декларираните трудови договори в НАП. Досега украинските граждани, които са потърсили временна закрила у нас и са се регистрирали са 130 594, като 91 903 от тях са останали в страната ни, близо 40 % от тях са деца. Държавата ни полага грижи за 25 479 украинци. Това включва предимно подслон и изхранване във ведомствени бази и хотели, които участват във втората фаза на хуманитарната програма за подпомагане на украинските бежанци.

Пред БНТ председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева посочи, че планът за временна закрила се актуализира. Съгласно разчетите му, в момента би трябвало да има постоянна грижа единствено за т.нар. уязвими групи и сега се уточнява техният брой. Хората, настанени в неподходящи за зимата условия, ще бъдат преместени, работи се и за интеграцията на украинските граждани. По думите на Тошева, се полагат огромни усилия за мотивацията им да започнат работа, за разкриване на работни места и подпомагане в първите три месеца.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Йорданка Чобанова оглави Представителството на ЕК в България

Йорданка Чобанова официално оглави постоянното представителство на Европейската комисия в България. Последният пълноправен ръководител на тази позиция беше Огнян Златев, който заемаше поста до средата на 2019 г. От 2016 до 2021 г. Чобанова е..

публикувано на 19.03.24 в 00:25

Слаби валежи от дъжд и захлаждане във вторник

Във вторник , 19 март, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде облачно с валежи от дъжд, главно в Южна България и североизточните райони. Вятърът ще е умерен, от северозапад, в източните райони – от североизток и с него ще нахлува..

публикувано на 18.03.24 в 20:10

България днес – 18 март 2024 г.

От днес започва Великият или Великденският пост, който християнската църква нарича "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Иисус..

публикувано на 18.03.24 в 19:00