Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Актуализират плана за временна закрила за бежанци от Украйна

Мариана Тошева
Снимка: БГНЕС

В момента близо 6000 украински бежанци са започнали работа в България, според официално декларираните трудови договори в НАП. Досега украинските граждани, които са потърсили временна закрила у нас и са се регистрирали са 130 594, като 91 903 от тях са останали в страната ни, близо 40 % от тях са деца. Държавата ни полага грижи за 25 479 украинци. Това включва предимно подслон и изхранване във ведомствени бази и хотели, които участват във втората фаза на хуманитарната програма за подпомагане на украинските бежанци.

Пред БНТ председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева посочи, че планът за временна закрила се актуализира. Съгласно разчетите му, в момента би трябвало да има постоянна грижа единствено за т.нар. уязвими групи и сега се уточнява техният брой. Хората, настанени в неподходящи за зимата условия, ще бъдат преместени, работи се и за интеграцията на украинските граждани. По думите на Тошева, се полагат огромни усилия за мотивацията им да започнат работа, за разкриване на работни места и подпомагане в първите три месеца.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01