Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Верният отговор от анкетата ни:

Асен Пейков извайва деветметровата скулптура на Леонардо да Винчи на римското летище

На път от летището във Фиумичино за Рим се извисява статуята на Леонардо да Винчи. Хиляди туристи, упътили се към Вечния град, всекидневно профучават с превозни средства край тази забележителност на италианската столица. Дали обаче те – иначе съвестно стискащи в ръцете си всякакви пътеводители и справочници за римските шедьоври, са чували някога, че изящната статуя, посрещаща ги още от летището, е дело на българския скулптор Асен Пейков?

Ако използваме последната анкета на Радио България за своеобразно социологическо проучване, отговорът би бил положителен. Най-добре запознати се оказват читателите на гръцката ни страница с 61% познали кой е българският скулптор, изработил статуята на Леонардо да Винчи на римското летище “Фиумичино”. С изкючение на турскоговорящите, които поставят верния отговор на последно място сред посочените пет имена, всички останали дават най-много гласове за Асен Пейков. И докато любознателността на чужденците буди възхищение, тема за размисъл остава защо почти половината от българите (44%) отговорили на въпроса ни, така и не са разбрали, че още със стъпването си на италианска земя могат да си присвоят частица от постижението на един велик сънародник.

Популярността на родения през 1908 г. в София Асен Пейков надхвърля границите не само на България и Италия, но и на Европа. Той завършва със златен медал Държавната художествена академия при скулптора проф. Андрей Николов. Трийсетгодишен напуска родината и се установява в Италия, където се превръща в една от водещите фигури на италианската скулптура.

През 40-те г. на миналия век Асен Пейков вече си е извоювал място в артистичния живот на Рим. По това време държи ателие на най-шикозната римска улица – Виа Маргута, и се движи в компанията на звезди от световна величина. Негови другари в бохемския живот са Виторио де Сика, Федерико Фелини, Ава Гарднър. Когато младата американка снима в Рим “Босоногата графиня”, Асен Пейков ѝ извайва прекрасна скулптура.


Той превръща портрета в своя тема и под ръцете му оживяват исторически личности в широк времеви диапозон – от Моцарт до хан Аспарух, от Александър Флеминг до София Лорен. През 50-те и 60-те г. на м.в. той става един от най-търсените и ценени скулптори портретисти в Италия, а над хиляда негови творби са разпръснати в галерии и частни колекции в Съединените щати, Европа и Южна Америка.

Гигантската деветметрова бронзова статуя на Леонардо да Винчи, която скулпторът изработва след спечелен конкурс на римската община, е открита на 19 август 1960 г. Асен Пейков поставя ренесансовия гений на триметров пиедестал със сочеща ръка към небето, докато другата придържа въздушен винт – едно от изобретенията му, свързани с летенето. 

За съжаление, скулпторът, когото почита цяла Италия и не само, не успява да добие слава и признание приживе в собствената си родина. През 1969 г. негов проект на паметник на хан Аспарух получава едва поощрителна награда от българското жури. След творчески живот, разгърнат в повече от три десетилетия, Асен Пейков напуска този свят през 1973 г. в страната, оценила неговия талант.

Днес площад в Рим носи името на Асен Пейков, а негови творби могат да бъдат видени в 16 италиански града. И макар славата на прочутата някога Виа Маргута отдавна да е помръкнала, там все още стои ателието на българина с някои от неговите скулптури, запазено благодарение на сина му Родолфо.


Когато сънародници се отбиват в прочутото Кафе Греко на Виа Кондоти – средище на поети, художници и музиканти още отпреди цял век, се изненадват, че именно там, в “бърлогата” на толкова много знаменитости, се намира барелеф на Асен Пейков и малка червена картина на брат му Илия – художникът, видял Космоса. С него също е свързана прелюбопитна история.Когато Юрий Гагарин се връща от своя полет, той вярва, че е единственият човек, надникнал във вселената. “Не е възможно да пренесеш върху платното това, което е в действителност”, възклива той, заставайки пред космическите картини на Илия Пейков.

Очаквайте разказа на Радио България за този необикновен художник визионер. А дотогава можете да се включите с отговор на следващия въпрос от викторината ни: Кой е въвел практиката за душевно и физическо здраве Паневритмия, разпространена в цял свят?

Снимки: архив

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30

Светите първовърховни апостоли Петър и Павел полагат основите на Църквата

На 29 юни Църквата ни отбелязва празника на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Свети Петър бил сред любимите Христови ученици, докато св. Павел бил сред най-ревностните гонители на християните. Първият следвал всяка стъпка на Спасителя и..

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Ловният дворец в Кричим е едно истинско царско място

В яката между Горнотракийската низина и Родопа планина от изток на запад е нанизът от очарователни населени места –  Асеновград, Перущица, Кричим, Пещера, Паталеница и Варвара. По долините на реките Чепеларска, Въча, Стара и Чепинска можете..

публикувано на 27.06.24 в 10:10