Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Приключи 12-годишният фискален надзор на ЕС над Гърция

Гърция излиза от финансовия надзор на кредиторите след години на ограничения, които доведоха до стачки и протести, предаде кореспондентката на БНР там Катя Пеева. През ноември 2009 г. Атина разкри рязко покачване на държавния си дълг. За да бъде подпомогната, страната получи спасителни заеми от 289 млрд. евро. В замяна Международният валутен фонд, ЕС и Европейската централна банка поискаха драстични реформи, включващи намаляване на държавните разходи и заплатите, повишаване на данъците, приватизация и други с цел коригиране на публичните финанси. Заради кризата доходите на гърците намаляха с една четвърт, а мнозина си загубиха работата.

"Днес добрите финансови показатели на гръцката икономика и успешните реформи позволяват свалянето на строгия финансов контрол на Европейската комисия", обяви финансовият министър Христос Стайкурас.

"20 август е исторически ден за Гърция и гърците. Приключва период от 12 години, който доведе до лишения за гражданите, приземи икономиката ни, но и раздели обществото", каза премиерът Кириакос Мицотакис. Според експертите през последните години Гърция е променила икономическия модел и е привлякла инвестиции, с които успява да обслужва кредитите си.

Приближава 1 септември, Сърбия и Косово все още търсят решение на споровете си

Александър Вучич и Албин Курти

Продължава търсенето на решение на спора между Сърбия и Косово, засягащ десетки хиляди косовски сърби, които на 1 септември трябва да сменят сръбските си лични карти и регистрационни номера на автомобилите с косовски, съобщава bloombergtv.bg. Искането на Косово сръбското малцинство да смени документите си предизвика напрежение преди месец по границата между двете държави. Това накара ЕС да стане посредник между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти, засега без успех.

Вучич обвини косовското правителство в лошо отношение към сръбското малцинство с цел да го накара да напусне страната. Малко над 100 000 сърби живеят в момента в Косово при около 1,8 милиона население. През 2008 г. Косово обяви независимост, но повечето от сърбите там остават лоялни на Сърбия, която не признава отделянето на Прищина.

Курти заяви, че правата на малцинствата в Косово се спазват и призова местните сърби да приемат косовските документи. Той каза, че не смята да отлага повече намеренията на правителството, но очаква 1 септември да бъде "един тих, обикновен ден". Ако ситуацията прерасне в насилие, полицията и международните сили KFOR, в състав от 3800 души, ще сложат край на това, посочи той.

Черна гора да закрие програмата си за "златни паспорти", настоява ЕК

Въпреки препоръките на ЕС, Черна гора продължава да прилага програмата за гражданство срещу инвестиции. Това коментира пред черногорското издание Vijesti говорителят на ЕК Ана Писонеро Ернандес. Тя посочи, че според ЕК тази схема крие рискове като пране на пари, укриване на данъци, финансиране на тероризма, корупция и проникване на организирана престъпност и че като страна кандидат за членство в ЕС Черна гора трябва да се съобразява с вижданията на общността.

Програмата за гражданство срещу инвестиции е разработена в Черна гора през 2019 г. Условията за получаване на черногорски паспорт са инвестиция от най-малко 450 000 евро в проект в по-развитата част на страната или 250 000 евро в по-слабо развитата и 100 000 евро за Фонда за развитие на слабо развитите общини. Черна гора очакваше да "продаде" две хиляди паспорта до края на 2021 г., но интересът се оказа слаб. Общо 409 чужденци са получили черногорско гражданство, от които най-много – 241 – са руснаци, по данни, публикувани наскоро от Центъра за разследваща журналистика на Черна гора (CIN-CG).

Луиза Гега донесе първо в историята злато за Албания от Европейско първенство

Луиза Гега

В дъждовната, но интересна вечер на 20 август т.г., започнала с дъга над Олимпийския стадион в Мюнхен (Германия), Албания спечели първото в историята си злато на Европейско първенство. Заслугата е на Луиза Гега, която завоюва категорична победа на 3000 метра в лекоатлетическата дисциплина стипълчейз, с резултат 9:11.31 минути.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, pixabay
По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30