Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35 години рекордът на Стефка Костадинова в скока на височина e ненадминат

Снимка: архив

Преди 35 години на днешната дата (30 август 1987 г.) на Олимпийския стадион в Рим Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина. Българската атлетка скача 209 сантиметра, с което подобрява собственото си върхово постижение с 1 см. Рекордът на 22-годишната тогава Костадинова до днес остава ненадминат.  


Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена и за една от най-великите в световната спортна история. 

"Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда – някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти… Пожелавам на всеки да намери своя личен път към върха“, казва легендарната българска спортистка.

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Християн Мицкоски, министър-председател на Северна Македония

Северна Македония сменя кадри в съвместната комисия с България - не защитават интересите на македонския народ

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че предстоят кадрови промени в Съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония за историческите и образователните въпроси, предаде МИА. Според премиера..

публикувано на 26.08.24 в 19:31

България днес - 26 август 2024 г.

В „България днес“ на 26 август говорим за горските пожари и безводието на лятото 2024 година у нас. Природните стихии застрашават не само живота и нормалния бит на хора, но и са сериозна предпоставка за промени в биоразнообразието на..

публикувано на 26.08.24 в 19:00

Ниски добиви на слънчоглед в Добричко заради сушата

Със среден добив от 150 кг/дка стартира жътвата на слънчоглед в област Добрич при 170 кг/дка миналата година, показват данните на Министерството на земеделието и храните. Прибирането на маслодайната култура все още не е започнало в общините..

публикувано на 26.08.24 в 16:37