Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Международните ядрени експерти отпътуваха от Киев към Запорожие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екипът на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) пристига днес в ядрената централа "Запорожие". По съображения за сигурност обаче не се съобщава точния час. Пред журналисти в Киев Рафаел Гроси, ръководител на МААЕ, посочи, че след няколко месеца на усилия мисията на международните ядрени експерти се отправя към вътрешността на атомната електроцентрала "Запорожие", която е най-голямата в Европа". От началото на март обектът е окупиран от руската армия. 

По този повод, по време на срещата си с експертите, украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че при разговорите с Русия международната общност трябва да настоява за незабавно демилитаризиране на централата. Според него това налага изтеглянето на всички руски военни с техните експлозиви и оръжия от обекта. Очаква се експертите да направят равносметка за състоянието на централата след края на мисията си в Запорожие.  

Русия и Украйна продължават да си разменят взаимни обвинения за стрелба по централата.  

В същото време контраофанзивата на украинската армия в Херсонска област продължава. Нанесени са удари по 3 ключови моста над река Днепър с цел прекъсване на руските снабдителни линии. Според министерството на отбраната в Москва, украинските сили са били надвити при един от опитите си за атака и са понесли сериозни жертви.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България подкрепя реформирането на ООН

Трябва да модернизираме и подмладим Организацията на обединените нации (ООН), за да гарантираме, че тя остава актуална и способна да отговаря на предизвикателствата на 21-ви век. Това послание отправи премиерът Димитър Главчев на Срещата на върха за..

публикувано на 23.09.24 в 08:59
Мариян Иванов със съпругата си Аня и децата им

За 20 години България се е променила в много положителна посока

Животът е същински низ от случайности, които понякога го превръщат в истинска приказка. Една среща по време на българска вечер в дискотека в САЩ променя живота на сънародника ни Мариян Иванов и днес той е щастливо женен за съпругата си Аня, която е..

публикувано на 23.09.24 в 08:10

Слънчев понеделник, подходящ за преходи в планината

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Сутринта на отделни места в котловините ще се образува ниска облачност или мъгла. Минималните температури ще са от 4°-5° , на места из високите полета на Западна България до 15°-17° по Черноморието, в София –..

публикувано на 22.09.24 в 19:05