Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край Казанлък откриха значима находка от римската епоха

Снимка: Община Казанлък

В края на спасителното археологическо проучване на обект от римската епоха, регистриран югозападно от могила Оструша край Казанлък археолозите се натъкнаха на значими находки, съобщи БТА. Проучването е осъществено от екип на местния Исторически музей (ИМ) "Искра", като част от проекта на общината "Светът на траките" по оперативна програма „Региони в растеж” 2014 - 2020 година. 

В хода на разкопките са регистрирани 15 археологически структури, като две от тях са постройки със стопански характер.  Основите на зидовете им са от каменна зидария на калова спойка, доизграждани във височина с кирпич или плетена конструкция. Откритият керамичен материал и малкото единични находки позволяват предварително отнасяне на тези структури към III – IV век.  В едната постройка е намерен голям керамичен съд – питос, използван в тази епоха за съхранение на жито. Тези съдове били заравяни в земята, като над повърхността е оставало единствено устието им, покривано с капак. 

Питосът от Оструша впечатлява с размерите си, той е много добре съхранен, което дава възможност скоро да бъде експониран.

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “Нека усърдно се молим..

публикувано на 25.08.24 в 15:52