Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Иранските дронове дават дефекти на бойното поле в Украйна

Снимка: ru.irna.ir

Иран е доставил на Русия първата партида дронове, но те явно дават дефекти, пише електронното издание DW, като цитира "Вашингтон пост". Според американското издание, което се позовава на източници от тайните служби, още на 19 август руснаците са получили два вида ирански дронове за войната в Украйна. Тези дронове са от моделите "Мохаджер-6" и "Шахед", като руски транспортни машини са ги натоварили на едно иранско летище и са ги транспортирали в Русия. Те могат да обстрелват радарни установки, артилерийски позиции и други военни обекти. Източникът обаче съобщава, че още при първите пробни полети руските въоръжени сили са констатирали редица дефекти и никак не били доволни. 

До този момент иранските дронове са се ползвали с добра репутация, особено след като успяха да пробият противовъздушната отбрана на Саудитска Арабия и на Обединените арабски емирства, която е произведена в САЩ. Американските източници съобщават, че техническите проблеми започнали още при доставката на дроновете, което е и една от причините руските оператори на дронове да се обучават в Иран.  

Именно използването на дронове, които насочват артилерийския обстрел помогнаха на украинската армия да се справя по-добре при тези сражения, признават руски военни експерти. 

Междувременно сраженията в Донбас продължават, а Киев разкритикува остро липсата на единодушие сред европейските страни по отношение на визовия режим за руснаци. На 31 август, външните министри на Евросъюза се разбраха да преустановят действието на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия от 2007 г. но не постигнаха съгласие за обща забрана за издаване на руски визи. България, като част от ЕС, е дала съгласието си да се прекрати улесненото издаване на визи за руски граждани, обяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев. Също така паспорти, издавани от окупираните територии, няма да бъдат признавани, посочи още Коджабашев. В отговор на това решение, руският заместник външен министър Александър Грушко каза, че тези действия няма да останат без последствия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15