Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Рафаел Гроси: Целостта на Запорожката АЕЦ е нарушена

Рафаел Гроси на посещение в Запорожката АЕЦ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Физическата цялост на контролираната от Москва Запорожка АЕЦ в Южна Украйна е била нарушавана няколко пъти, съобщи ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси след посещението си в централата. Инспекторите на МААЕ пристигнаха на място, за да проверят сигурността на често обстрелвания през последните седмици обект, което породи опасения за ядрен инцидент. "Притеснявах се, притеснявам се и ще продължа да се притеснявам за централата", заяви Гроси, но добави, че ситуацията сега е по-предвидима. Той каза още, че част от експертите ще останат до неделя или понеделник, както и че смята да установи постоянно присъствие в Запорожката АЕЦ, информира Франс прес. 

"Газпром" изрази готовност да изпълни задълженията си за доставка на газ за Европа, съобщи ТАСС, цитирайки Дмитрий Песков. Говорителят на Кремъл обвини европейските контрагенти, че налагат правни и технологични пречки, които не позволяват на енергийната компания да работи. Изявлението му идва в момент, в който силно зависимите от руски газ през зимата страни от ЕС активно търсят алтернативни източници на доставки и прилагат енергоспестяващи мерки. "Това е кризисен сценарий. Бих искал да апелирам към здравия разум на тези контрагенти на "Газпром", но засега можем само да заключим, че те изпитват остра липса на такъв", каза Песков.

Движението на кораби по маршрута през Босфорския проток е възстановено, съобщиха турските власти. 173 метровият товарен кораб LADY ZEHMA, пътуващ от Украйна за Истанбул, който снощи заседна в залива Бебек, е бил изтеглен. Индицентът не е довел до наранявания, човешки жертви или замърсяване. Междувременно Съвместният координационен център в Истанбул разреши да отпътуват от украински пристанища още осем кораба с общо 158 075 тона храни, включително за България, информира ТАСС.

Френският президент Еманюел Макрон защити продължаващите си дипломатически усилия и телефонни разговори с руския президент Владимир Путин след инвазията в Украйна, предаде АФП. В речта си пред френските посланици в Елисейския дворец той постави под въпрос решението на западните столици да затворят линиите за комуникация с Кремъл. "Кой иска Турция да бъде единствената световна сила, която разговаря с Русия? Не трябва да се поддаваме на никаква форма на погрешен морал, която би се опитала да ни отслаби", обърна се президентът към дипломатите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44

30 години от футболното лято, в което Господ беше българин

Вижте също: Винаги има надежда българският футбол да се оттласне от дъното Снимки: mainatown.bg, futbol94.com, архив

публикувано на 01.07.24 в 06:15