Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Русия плаши с ядрено оръжие, ако САЩ продължат да въоръжават Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският зам. външен министър Сергей Рябков предупреди Вашингтон да не доставя далекобойни оръжия на Украйна, изтъквайки, че Съединените щати се движат по ръба на пряко участие в конфликта. Той припомни руската военна доктрина, предвиждаща използването на ядрено оръжие в случай на заплаха за съществуването на Русия. “Това е път, неводещ доникъде, изпълнен с тежки последици, отговорността за които ще бъде изцяло на Вашингтон”, каза по руската телевизия Сергей Рябков. Доставките на американските реактивни системи за залпов огън HIMARS, които могат да достигат цели на разстояние до 80 км, засилиха ударния потенциал на украинската армия. Засега американските власти се въздържат да дават на Украйна ракети с обсег до 300 км, позволяващи на украинските военни на практика да поразяват райони дълбоко в руската територия.

В края на своето посещение в Запорожката АЕЦ ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаело Гроси заяви, че по време на кратката си мисия инспекторите не са могли да посетят всички обекти, включително кризисния щаб, където да разговарят с украинските специалисти. Той добави, че експертите са успели да видят складирано руско оръжие на територията на централата, но не и да определят неговия вид. Двама специалисти ще останат в АЕЦ-а, потвърди Рафаело Гроси.

Кремъл определи като “много положително” пристигането на експерти от МААЕ в контролираната от Москва атомна централа. Инспекцията доведе до нова вълна от взаимни обвинения между Москва и Киев на фона на продължаващите военни действия. Руският военен министър Сергей Шойгу предупреди, че украинският обстрел срещу централата създава риск от ядрена катастрофа в Европа и обвини Украйна в ядрен тероризъм. От украинската държавна компания “Енергоатом” пък се усъмниха, че експертите ще успеят да разкрият дейността на руските сили в централата и алармираха, че на делегацията не е било разрешено да влезе в кризисния център, където са разположени руските войски.

За създаване на демилитаризирана зона около централата призовава украинският президент Володимир Зеленски. По думите му, той се е договорил по този въпрос с генералния секретар на МААЕ Рафаел Гроси, затова и изрази разочарование, че агенцията на ООН не призовава за изтеглянето на руските военни.

Украинските войски продължават офанзивата си за освобождение на южния град Херсон, бомбардирайки подкрепленията, които руското командване се опитва да прати през река Днепър. Поразени са руски артилерийски системи и край Енергодар, където се намира Запорожката АЕЦ. Руските войски са обстреляли Харков и още десетки населени места в Източна Украйна, съобщи украинският генерален щаб.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51