Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 30 000 заявления за гласуване в чужбина 17 000 са подадени в Турция

Николай Милков
Снимка: БГНЕС

На 6 септември изтича срокът за подаване на заявленията за гласуване за парламентарните избори на 2 октомври зад граница. Засега в чужбина ще бъдат разкрити около 750 секции. В зависимост от броя на подадените заявления е възможно броят им да е по-голям. Към момента са подадени около 30 000 заявления, като 17 000 от тях са в Турция. Това каза за БНР служебният министър на външните работи Николай Милков.

В Украйна досега са гласували традиционно около стотина души, каза той. Сега усилията са насочени към възстановяването на дейността на посолството ни в Киев, а впоследствие евентуално и на генералното консулство в Одеса, които бяха затворени след началото на войната. Тази седмица заминава първата група български дипломатически служители, която ще огледа на място състоянието на сградите и комуникациите.

"Ние се надяваме, че до края на септември посолството в Киев ще възстанови своята дейност и евентуално това би открило пътя за организиране на избори там", - каза Милков. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30