Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски изрази увереност, че Украйна ще си върне Крим

Войната в Украйна

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската армия вече отстои на 30 км от Херсон и контраофанзивата напредва в две посоки към града. На запад украинските войски са достигнали подстъпите към Киселивка, а на север са превзели Високополя, съобщи в Телеграм зам.-председателят на Херсонския областен съвет Юрий Соболевски. "Високополя е Украйна”, обяви той, цитиран от „Укринформ". Междувременно зам.-ръководителят на президентската канцелария Кирило Тимошенко публикува във Facebook  снимка на войници, които издигат националния флаг върху сграда, за която се твърди, че е в Херсонска област, информира Ройтерс.

В среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски изрази увереност, че украинското знаме отново ще се вее над Кримския полуостров. “Ще освободим всички наши земи и сънародници. Всички виждат, че окупаторите вече започват да бягат от Крим. Това е правилният избор за тях”, заяви украинският президент. 

В голяма част от контролираната от руските войски Запорожка област няма електричество, съобщи за ТАСС Владимир Рогов, член на руската военно-гражданска администрация в областта. Причините за спряното електроподаване се разследват. Според руски източници в Енергодар - града до Запорожката АЕЦ, са чути три експлозии.

Украйна ще получи 5 млрд. европомощ от Европейския съюз през следващата седмица, заяви украинският министър-председател Денис Шмигал по време на посещението си в Германия, предаде Ройтерс. Средствата ще бъдат в подкрепа на икономиката и армията, както и за предстоящия отоплителен сезон. След срещата си с украинския премиер канцлерът Олаф Шолц подчерта, че е важно да се планира възстановяването на Украйна. Този въпрос ще бъде обсъден на експертна конференция, която ще се състои на 25 октомври в Берлин по инициатива на Германия като председател на Г-7 и на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05
Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42