Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Георги Господинов представя романа си "Времеубежище" в Ню Йорк

Снимка: Facebook /@Georgi Gospodinov

Да се завърнеш там, откъдето всичко е започнало. Именно това ще направи един от най-известните и международно признати български автори Георги Господинов с последния си роман "Времеубежище". На 7 септември Нюйоркската публична библиотека ще открие новия си литературен сезон с премиера на американското издание на романа "Времеубежище" и дискусия с автора. Модератор на срещата е проф. Валентина Измирлиева, дългогодишен професор в Колумбийския университет и медиевист.


През 2017 г. българският писател спечели стипендия – едногодишен престой в престижния "Кулман център" на Нюйоркската библиотека, събиращ изследователи и писатели от цял свят. Самата библиотека и дейсността, която извършва екипът я нареждат сред най-важните културни институции в САЩ. Именно там Господинов започна работата си по "Времеубежище", който е публикуван в България през 2020 година. През следващата година книгата излиза в превод на италиански, немски, френски, полски и датски езици, а тази пролет беше издадена и в САЩ от издателство Liveright в превод на Анжела Родел


В своята реценция "Ню Йорк таймс" определи книгата като докосваща и интелигентна и подчерта майсторското умение на българина да пише хитроумно, като приковава вниманието ни върху насилието, което миналото упражнява върху настоящето ни. Британският вестник "Гардиън" избра българския роман за книга на деня.

В същото време стана ясно, че Георги Господинов е избраният тази година гост писател на института "Хариман" към един от най-престижните университети в света – Колумбийския университет, където ще изнесе семинар в рамките на един месец. Следващата възможност за лична среща с най-превеждания български писател, която почитателите му ще имат е на 2 октомври на Бруклинския литературен фестивал. Тази година Георги Господинов ще вземе участие в дискусия, посветена на паметта и времето две от най-важните теми в творчеството му.

Съставила: Весела Кръстева

Снимки: Facebook / @Georgi Gospodinov
По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10