Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще подпомогне Северна Македония с ток за зимата

Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски.
Снимка: БГНЕС

Енергийната криза е била основна тема на разговорите между премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски в София. "С България ще се обединим да намерим решение за снабдяване с електроенергия. Договорихме се до сряда да формираме работна група с участието на министерствата на икономиката и енергетиката на РС Македония и България, която да обсъди техническите възможности за доставка електричество", заяви премиерът на РСМ Ковачевски на брифинг след срещата. Обсъдени са възможностите за износ от България на допълнителни мощности електроенергия за нуждите на икономиката и битовите потребители в РСМ. Става въпрос за около 200 МВт.ч базова равномерна електроенергия за периода до 31.03.2023 г., каза Донев.

Обсъдено е и задълбочаване на сътрудничеството чрез пренос и съхранение на природен газ. Двете страни ще договарят резервиране на определени обеми за складиране на природен газ в газовото хранилище в България в Чирен, така че РСМ да може да се възползва по-пълноценно от участието си в интерконектора и терминала за втечнен газ, който се изгражда в Александруполис, Гърция.

"Потвърдихме добрата оценка за създадените предпоставки за положително развитие на диалога между нашите две страни и това, че ще работим последователно за задълбочаване на конструктивното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, като ще се стремим да обхванем и всички области, които включва Договорът за добросъседство и сътрудничество между България и РСМ и всички договорености по протоколите на Междуправителствената комисия", заяви още българският премиер. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят..

публикувано на 26.07.24 в 15:50
Боксьорът Борис Георгиев-Моката, 1952 г.

Българите – на Олимпийски игри

В продължение на 19 дни повече от 10 хиляди спортисти от 206 държави ще мерят сили в 32 различни дисциплини. България ще бъде представена от 46-има спортисти. Това е един от най-малките състави на страната ни на летни игри досега. С..

публикувано на 26.07.24 в 14:55

За българите ЕС е демокрация, човешки права, законност и стандарт на живот

Българите ценят в ЕС най-много демокрацията, човешките права, върховенството на закона и стандарта на живот, сочат данните на "Евробарометър", представени на 26 юли от Еврокомисията, предава БТА. Попитани кои са силните страни на ЕС 38%, от българите..

публикувано на 26.07.24 в 14:16