Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Медиана": 8 партии и коалиции са с шанс да влязат в новия парламент

Снимка: Ани Петрова

Според ново представително за страната проучване на социологическа агенция "Медиана" в следващия парламент могат да влязат 8 или 9 партии. Според резултатите от допитването ГЕРБ (22,8%) води с близо 6% пред "Продължаваме промяната" (17,1%). Следват "БСП за България" (13,3%), "Възраждане" (12,5%), ДПС (11,1%), "Има такъв народ" (6,9%), "Демократична България" (5,5%) и "Български Възход" (5,5%). Партията "Изправи се БГ" е под 4-процентната бариера (3,4%).

Очаква се, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 милиона избиратели при 2,67 млн. избиратели на предходните. При това положение, прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително – до около 85-88 хил. избиратели. Това дава добра възможност на по-малките партии да се борят за попадане в парламента. Същевременно ниската избирателна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина, смятат социолозите.

Близо 70% от анкетираните споделят, че в последната година материалното им положение се е влошило. 40% смятат, че ще трябва да пестят от храна и отопление в следващите месеци, а 20% са уверени, че ще се справят безпроблемно с повишаващите се разходи.

Изследването е проведено чрез пряко стандартизирано интервю от 30 август до 4 септември 2022 г. сред 1008 души и е финансирано от социологическа агенция "Медиана".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59