Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Майя Ананиева, която учи децата на българския "Колорит"

16
Снимка: личен архив

Повече от трийсет години тя ръководи арт-школа "Колорит" в Плевен и със своите възпитаници прославят България по света.

Вече трийсет години една българка предава любовта към българските традиции и обичаи на деца чрез изкуството на цветовете. А резултатите от това будителско творчество носят стотици международни награди, признание и възхищение за страната ни.


През 1990 година, когато България тръгва по своя демократичен път, Майя Ананиева открива личната си и артистична свобода в идеята за школа по рисуване за деца от 4 до 19 години. Кръщава я „Колорит“ и така в родния ѝ град Плевен започва историята за българщината, на прага на два века. Майя учи своите възпитаници не само на художествени умения, цветови палитри и тънкости на четката, но им разказва за българската шевица, носиите от различните краища на страната и символиката на всяко избродирано по тях цвете и втъкан конец.   

"Бих казала, че българският фолклор в цялото му разнообразие и красота, цялата му приказност, е запазена марка за арт-школа "Колорит" – разказва за Радио България Майя Ананиева. – Децата обичат да рисуват на тази тема и много от конкурсите, в които участваме провокират картини, които са свързани с националната идентичност. И по този начин заедно преоткриваме този български код, заложен в красивите ни и пищни носии“. 


Международните успехи за талантливите деца на Майя не закъсняват, а днес те са стотици, на пет континента. Последното голямо признание е от Италия, където единайсетгодишната Емануела Кунова спечели Първа награда от 6-тия Международен конкурс за рисунка "Моята българска бродирана риза 2022“.

Емануела Кунова – „Българска мома“"Проявата се организира от Културната асоциация "Асен и Илия Пейкови" и Българското училище "АзБуки" в градовете Рим и Колеферо в Италия, а работата на малкото момиче носи заглавието „Българска мома“ и е изпълнена в смесена живописна техника", посочва Майя и допълва:

"Емануела е едно от успешните деца на школата. Тази година тя спечели и златен медал от Международния конкурс в Израел "Българска душа на Святата земя" през февруари. Имам и успешни двама близнаци от Лондон, на четири години – Елеонора и Християн Петрови, носители на златни медали от същия конкурс. Децата са много любопитни и тази любов към народното, която се заражда в тях, много ясно прозира в картините. Впечатляват ги и традиционните ни керамични съдове, произведенията на майсторите ни дърворезбари. Сега рисуват на тема "Съкровищата на България" и преоткриват всички, не само златните и известни по целия свят открития, но и най-обикновените съдове, които носят печата на нашата идентичност. Аз просто им помагам те да отключат интереса си към богатството на България, за да се чувстват горди с него." – обяснява художничката.


И така, оказва се, впечатляват и чужденците. Майя си припомня как много от организаторите на конкурси решили в един момент, че пресъздаването на националните костюми в рисунките на децата е едната страна на опознаване, но може те да се покажат и на живо, по време на форумите.

"И български народни носии тържествуваха в Хонконг, Индия, на поляната пред Белия дом във Вашингтон, вече двайсет години ги показваме в Португалия, в Македония, в Италия и редица други европейски страни. И навсякъде където минаваме, предизвикваме вълнение и трепет, а децата ни разказват за българската автентичност и невероятен колорит, което истински впечатлява" – развълнувано обяснява художничката.  


През ноември 2021 година в Турция, шестгодишният Александър Янков, облечен в българска носия, прерязва лентата на изложбата от Световния детски конкурс на Организацията на лекарите-педиатри и получава своята голяма награда "Златно сърце". Това е и първата проява след началото на пандемията, на която дете от арт-школата лично е присъствало на награждаването си.


"Искам моите деца, моите ученици, да обичат родината си, независимо дали ще отидат да живеят някъде другаде по света. В момента обучавам българчета, които живеят със семействата си в Лондон, Мадрид, Рим. Пандемията за мен отвори една невероятна възможност за онлайн обучение на наши деца в чужбина. Тези деца говорят перфектно български, интересуват се от традициите, от културата, родителите им ги обличат на празници в традиционни костюми и е много вълнуващо.Те носят България в себе си, това е по-силно от географското положение, на което се намират." – категорична е Майя, която вече подготвя и следващото пътуване на малките артистични посланици


От 9 до 16 октомври плевенската школа ще участва на традиционната Международна среща на младежкото изкуство в град Евора, Португалия. "Две десетилетия сме били непрекъснати участници и винаги медалисти на този форум и тази година "Колорит" ще получи Гран при за колекция, което е и най-високото отличие на фестивала" – разкрива за слушателите на Радио България Майя Ананиева. А на 1 ноември в Рим, по повод Деня на будителите, ще бъде открита изложба с наградените рисунки от конкурса „Моята българска бродирана риза 2022“, организиран съвместно с Културния институт в италианската столица.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:

Още от категорията

Андреа Савова между Париж и София

Да живееш в Европа, но между два различни свята – така изглеждат двете страни от битието на една млада българка, родена в София и живееща в Париж. Едва 12-годишна, Андреа Савова заминава с майка си и 6-годишната си сестра във Франция, където е..

публикувано на 30.11.22 в 11:26

Д-р Паям Форгани от Австралия – България е духовна земя, но липсва солидарност и доверие

Д-р Паям Форгани е роден преди 26 години близо до … Антарктика или по-точно в град Хобарт на остров Тасмания – най-южната част на Австралия. След като завършва гимназия в Канбера, младият Паям кандидатства стоматология. Но го късат на приемния изпит...

публикувано на 23.11.22 в 13:05

Родени под щастлива звезда – Радина Велчева и нейната фондация "Искам бебе"

За семейните ценности и за семейството, като онази спасителна лодка, на която човек оцелява сред водовъртежа от световни събития говорим в Деня на християнското семейство. А денят става още по-празничен, когато край нас има хора като Радина Велчева,..

публикувано на 21.11.22 в 06:25