Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите имат достъп до здравни грижи, но са недоволни от цените

Снимка: Ани Петрова

България е на първо място в ЕС по брой болници на население, сочи представително изследване за достъпа до здравни грижи на "Тренд" и Експертен клуб за икономика и политика. В страната има 53 болници на 1 млн. души. 37% от българите са удовлетворени от достъпа до здравни грижи, а 47% не. 80% от пациентите са недоволни, че не могат бързо да посетят личния си лекар или да стигнат до лекар-специалист.  

В допитването най-голямо е неодобрението за доплащането на лекарствата. Всеки пети е спирал назначените му лекарства поради липса на пари. 53% виждат сериозен проблем при цените за прегледи. 27 на сто не са посетили лекар-специалист поради липса на средства. 

Достъпът до здравни грижи в страната е доста по-бърз спрямо останалите европейки държави, коментират експертите, но пациентите доплащат 40% от здравните разходи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Карлос Насар

Карлос Насар с три постижения над световния рекорд

Месец преди началото на олимпийските игри в Париж Карлос Насар подобри три световни рекорда във вдигането на тежести, които обаче няма да му бъдат признати, тъй като не са постигнати на състезание от най-висок ранг – олимпиада, световно или..

публикувано на 29.06.24 в 09:03

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30