Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пловдив кани на своята "Сцена на кръстопът"

Снимка: stageatacrossroads.bg

"Театъра Мъдростта" – под това мото преминава поредното издание на Есеннния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" в Пловдив, който се открива днес (10 септември). Както всяка година, програмата предлага богата гама от представления, изложби и концерти, като за всички тях входът е свободен или с покани, които може да получите на касата на Драматичния театър "Николай Масалитинов" в Града под тепетата. 

След откриващото представление "Вампир", по пиесата на Антон Страшимиров, почитателите на театралното изкуство ще могат да се насладят на спектаклите "Една българка", "Народът на Вазов", "Амадеус" и други. 

„Амадеус“
В рамките на фестивала ще бъдат представени и няколко литературни заглавия, като „Колко е лесно да бъдеш обичан – 25 истории от учениците на Стефан Данаилов" и биографичната книга на режисьора професор Иван Добчев – "Автопортрет в огледалото на сцената".

Важна част от програмата са и няколко изложби като "Ред 8, място 14" на скулптора Валентина Златарова, която се открива на 11 септември в галерия "Димитър Георгиев". Тя включва творби, вдъхновени от представленията на Драматичен театър Пловдив, сред които изпъкват заглавия като "Възвишение", "Одисей", "Евридика в подземния свят" и други. 


От 2015 година Валентина Златарова живее и работи между Великобритания и Испания, като артистичните ѝ търсения винаги досега са били свързани с човешките форми, пресъздадени от устойчиви материали.


Пълната програма на фестивала може да разгледате тук.


Снимки: stageatacrossroads.bg

Още от категорията

Български филм за домашното насилие отличен в Боливия

Българският филм “Контролирани глътки въздух” спечели първата награда на фестивала за документално кино Black Cat Award International Film Festival в Боливия . Форумът е посветен на хуманитаризма и всички приходи от излъчването на лентите ще бъдат дарени..

публикувано на 28.11.22 в 10:48

Варненско сдружение ще работи за превръщането на халколитния некропол край града във важна историческа забележителност

По повод 50-ата годишнина от откриването на Варненски халколитен некропол , сдружение „Варненски некропол I“ обяви, че продължава да работи за социализацията на „светилището“, съобщи БТА. В некропола край Варна са открити гробовете с най-много..

публикувано на 26.11.22 в 18:25
Из колекцията икони „Св. св. Кирил и Методий“ на Историческия музей в Добрич

Маршрут по следите на Кирил и Методий ще популяризира тяхното дело в Европа

Поклонническият път до Сантяго де Компостела датира още от Средновековието. Това на практика е първият пътешественически преход на Стария континент. В наши дни той е част от общо 48 сертифицирани от Съвета на Европа културни “ пътеки“ , които..

публикувано на 25.11.22 в 11:27