Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обявиха наградите на Световния фестивал на анимационното кино във Варна

Снимка: World Festival of Animated Film

Чилийският късометражен филм „Звяр“ на режисьора Уго Коварубиас спечели Гран при на 18-ия Световен фестивал на анимационния филм във Варна.

Международното жури определи за най-добър пълнометражен филм бразилската лента „Боб Спит: Ние не харесваме хора“ на Сезар Кабрал. Голямата награда за български пълнометражен анимационен филм отива при „Флорентинска нощ“ на режисьора Сотир Гелев.

Сред студентската селекция журито избра филма „Мокро“ с екип от петима френски режисьори, а сред детските заглавия най-високо е оценен „Кралицата на лисиците“ на Марина Росет от Швейцария. 

Специални грамоти от фестивала получиха португалските късометражни филми „Връзка“ на Александра Рамиреш и „Боклукчията“ на Лаура Гонсалвеш, студентската лента „Момиче във водата“ от Тайван и детският филм „Черна пързалка“ от Израел.

В последния ден на фестивала се състоя предпремиерата на новия филм на Анри Кулев - „Меко казано“, по Валери Петров. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Български филм за домашното насилие отличен в Боливия

Българският филм “Контролирани глътки въздух” спечели първата награда на фестивала за документално кино Black Cat Award International Film Festival в Боливия . Форумът е посветен на хуманитаризма и всички приходи от излъчването на лентите ще бъдат дарени..

публикувано на 28.11.22 в 10:48

Варненско сдружение ще работи за превръщането на халколитния некропол край града във важна историческа забележителност

По повод 50-ата годишнина от откриването на Варненски халколитен некропол , сдружение „Варненски некропол I“ обяви, че продължава да работи за социализацията на „светилището“, съобщи БТА. В некропола край Варна са открити гробовете с най-много..

публикувано на 26.11.22 в 18:25
Из колекцията икони „Св. св. Кирил и Методий“ на Историческия музей в Добрич

Маршрут по следите на Кирил и Методий ще популяризира тяхното дело в Европа

Поклонническият път до Сантяго де Компостела датира още от Средновековието. Това на практика е първият пътешественически преход на Стария континент. В наши дни той е част от общо 48 сертифицирани от Съвета на Европа културни “ пътеки“ , които..

публикувано на 25.11.22 в 11:27