Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Български художници "извън рамката" представят свои творби в Париж

Снимка: Facebook / Български културен институт в Париж

"Извън рамката" се нарича изложбата на български художници, принадлежащи към течението арт брут, която ще бъде открита тази вечер в галерията на Българския културен институт в Париж.

През 1945 г. художникът Жан Дюбюфе въвежда термина "арт брут“ за изкуство извън официалната култура, а днес с него се обозначава творчеството на самоуки артисти. В изложбата ще бъдат показани над 70 произведения – картини, скулптури и дърворезби, както и колекция от рисунки на пациенти от архива на психиатрична болница. 

До момента България е единствената европейска страна, която не се е представяла в тази сфера. Информация за наши съвременни арт брут артисти липсва, поради което те остават напълно непознати в международните среди.


Още от категорията

Албански арт събития в София като мост между два приятелски народа

Световноизвестните албански музиканти – сопраното Инва Мула, цигуларят Олен Чезари и пианистът Генц Тукичи, ще предложат на българската публика музикално околосветско пътешествие в специален концерт, посветен на 110-ата годишнина от обявяването на..

публикувано на 25.11.22 в 17:22

Стогодишна дантела влиза в музея на Поморие като спомен за изтънчения вкус на не една българка

Издигане в полето на природните науки, с дългогодишна изследователска дейност в областта на аналитичната химия, преподавател по органична химия в Югозападния университет в Благоевград – това е част от забележителната биография на доц. д-р Катя..

публикувано на 24.11.22 в 11:51

Показват пред виенската публика шедьоврите на Иван Милев

Творби на бележития художник Иван Милев от фонда на Художествената галерия в родния му Казанлък ще бъдат представени в австрийската столица Виена. Експозицията „В странство. 125 години от рождението на Иван Милев“, ще бъде открита на 22 ноември от 18:30..

публикувано на 21.11.22 в 08:59