Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

В масовите гробове край Изюм има доказателства за зверства, твърди украинският президент

Президентът на Украйна Володомир Зеленски в град Изюм
Снимка: president.gov.ua

В масовите гробове, открити близо до освободения наскоро от руска окупация град Изюм, има доказателства за извършени зверства, оповести украинският президент Володимир Зеленски. Във видео по темата той твърди, че са намерени стотици тела на хора, които са били измъчвани, застреляни, убити при обстрел. В подкрепа на думите си той описва тяло с въже около врата и счупени ръце. Зеленски казва още, че разкритите гробове надхвърлят 400, а броят на жертвите все още не е известен.

Едва сега започнахме да научаваме пълната истина за случилото се в Харковска област. Добре е, че в ООН вече подготвят група, която да отиде на място край Изюм. Ще дадем пълен достъп, за да каже на света, че руският фашизъм трябва да бъде осъден”, коментира украинският президент. Междувременно ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел и френският президент Еманюел Макрон осъдиха жестокостите в Изюм, а американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че стореното е ужасяващо и Русия вероятно е отговорна за военни престъпления.

Руският президент Владимир Путин обеща да продължи настъпателната операция в Украйна въпреки украинската контраофанзива. Той предупреди, че Москва може да увеличи ударите си, ако украинските сили се прицелят в електроцентрали или в други инфраструктурни обекти в Русия. На пресконференция в Самарканд Путин заяви, че освобождението на цялата територия на източния украински район Донбас остава основна военна цел, както и че не вижда необходимост да я преразглежда, съобщи Асошиейтед прес.

Сергей Горенко, главен прокурор на проруската сепаратистка Луганска област в Източна Украйна, и заместничката му Екатерина Стегленко са убити по време на експлозия в прокуратурата, информира Франс прес. Представителят на руската окупационна власт Владимир Рогов пък обвини украинската армия, че е обстрелвала сградата на проруската администрация в южния град Херсон. По думите му, негов служител е бил ранен, а шофьорът му е починал. Има данни също, че мъж и жена, организирали референдум за присъединяване на южния град Бердянск към Русия, са загинали. През последните месеци десетки сепаратистки представители и служители на руската администрация в окупираните от Москва украински територии станаха мишена на атаки и много от тях загубиха живота си.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30