Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ден на отворените врати в Министерството на земеделието

Снимка: Ани Петрова

По повод Европейските дни на наследството Министерството на земеделието днес отваря врати за гражданите. Събитието съвпада със сто и десетата годишнина от международния архитектурен конкурс за проектиране на красивата сграда и 95 г. от построяването ѝ. Зданието е дело на големия български архитект Никола Лазаров, получил образованието си в Париж.

Сградата е изградена в необароков стил и се отличава с извитата си фасада, богато украсена с декоративни елементи, каменни колони, балкони с балюстради. В центъра на големия ѝ купол е разположен часовник, декориран с пластика, наподобяваща венци и медальони.

Освен да се запознаят с интериора на сградата и нейната история, със зимната градина и галерията с портрети на министри, посетителите ще могат да разгледат две експозиции – фотоизложбата "София: От първия трамвай до последната спирка на метрото" и акварелните творби на арх. Белин Моллов на тема "Културно историческо наследство", разположени в централното фоайе.

Още от категорията

Българо-румънска изложба проследява европейския път на двете държави

Две годишнини дадоха повод на двете национални новинарски агенции БТА и АДЖЕРПРЕС да организират в София съвместна фото изложба, проследяваща най-важните стъпки от европейския път на България и Румъния - 30 години от подписването на Договора за..

публикувано на 01.12.22 в 09:10

Български филм за домашното насилие отличен в Боливия

Българският филм “Контролирани глътки въздух” спечели първата награда на фестивала за документално кино Black Cat Award International Film Festival в Боливия . Форумът е посветен на хуманитаризма и всички приходи от излъчването на лентите ще бъдат дарени..

публикувано на 28.11.22 в 10:48

Варненско сдружение ще работи за превръщането на халколитния некропол край града във важна историческа забележителност

По повод 50-ата годишнина от откриването на Варненски халколитен некропол , сдружение „Варненски некропол I“ обяви, че продължава да работи за социализацията на „светилището“, съобщи БТА. В некропола край Варна са открити гробовете с най-много..

публикувано на 26.11.22 в 18:25