Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на РСМ пристига за откриването на интерконектора с Гърция

Стево Пендаровски
Снимка: БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще пристигне на 1 октомври в София за откриването на интерконектора между България и Гърция, на което са поканени и други политически лидери от района, стана ясно от негово интервю за ТВ 24. Пендаровски съобщи, че четири пъти е разговарял по телефона с българския президент Румен Радев по темата за предоставяне на електроенергия на РСМ на по-ниски цени. “До този момент служебното правителство е кооперативно”, подчерта той.

Според президента на Северна Македония включването на българите в преамбюла на Конституцията ще потвърди, че съществува македонска нация, народ и език и ще отхвърли твърденията за един народ в две държави. “Само македонците с разклатено самочувствие се страхуват от българизацията или твърдят, че това ще се случи”, коментира той и добави, че няма опасност македонците да станат българи чрез европреговорите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Среща на министрите Иван Кондов и Игли Хасани по време на 79-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

За София и Тирана Коридор №8 остава обща стратегическа цел

В Ню Йорк в рамките на есенната сесия на Общото събрание на ООН служебният външен министър Иван Кондов се срещна с министъра за Европа и външните работи на Албания Игли Хасани. Те обсъдиха динамиката на двустранните отношения. Изразили са готовност за..

публикувано на 23.09.24 в 12:18

България подкрепя реформирането на ООН

Трябва да модернизираме и подмладим Организацията на обединените нации (ООН), за да гарантираме, че тя остава актуална и способна да отговаря на предизвикателствата на 21-ви век. Това послание отправи премиерът Димитър Главчев на Срещата на върха за..

публикувано на 23.09.24 в 08:59
Мариян Иванов със съпругата си Аня и децата им

За 20 години България се е променила в много положителна посока

Животът е същински низ от случайности, които понякога го превръщат в истинска приказка. Една среща по време на българска вечер в дискотека в САЩ променя живота на сънародника ни Мариян Иванов и днес той е щастливо женен за съпругата си Аня, която е..

публикувано на 23.09.24 в 08:10