Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вицепрезидентът участва в честването на 130-ата годишнина на Желязната църква в Истанбул

Българската желязна църква "Свети Стефан" в Истанбул.
Снимка: БГНЕС

С Божествена света литургия в българската желязна църква "Св. Стефан" в Истанбул беше отбелязана 130-ата годишнина от полагането на основния камък на храма. Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е начело на българската делегация каза, че “Св. Стефан“ е един от символите на единството на българската народност“. На събитието присъства и Вселенският патриарх Вартоломей.

Богословът проф. Иван Желев коментира: "Тук вече останаха малко българи, няколкостотин души, но те все още са носители на някои стари традиции, които са довели до това в Истанбул през 19 век да се зароди самостоятелната българска църква и този храм – „Св. Стефан", става символ на тази самостоятелност". 

Вицепрезидентът Илияна Йотова и отец Александър Чакрък

След службата вицепрезидентът откри новата учебна година в българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Екзархийския дом в квартал Шишли и разговаря с българската цариградска общност. На 19 септември Илияна Йотова ще се срещне с кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и с ръководството на Съвета за външноикономически връзки на Турция.  . 


Още от категорията

Велислав Минеков

България предлага помощ на Украйна за опазване на културното й наследство

Служебният министър на културата Велислав Минеков е предложил на украинския си колега Олександър Ткаченко да бъде създадена специализирана комисия, която да оцени щетите от унищоженото културно наследство в Украйна. След проведения в Брюксел Съвет..

публикувано на 29.11.22 в 17:27

При президента обсъдиха бъдещето на Тараклийския университет

Президентът Румен Радев прие председателя на молдовския район Тараклия Иван Паслар. Двамата са обсъдили финансирането и бъдещето на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“. Радев заяви, че средствата, които българската държава отпуска..

публикувано на 29.11.22 в 08:31

"Български възход": Важно е съставянето на кабинет, изборите няма да решат проблемите

"От началото на консултациите мина вече месец. Предоставих достатъчно време на  парламентарно представените политически партии да излязат от конфронтацията и да намерят разумен консенсус за съставяне на кабинет. Но вместо да се занимаят с..

публикувано на 28.11.22 в 15:10