Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Плевен се преклониха пред героите от Дойран

Фигурата на ген. Владимир Вазов увенчава паметника на Плевенската дивизия
Снимка: БГНЕС

В Плевен се преклониха пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия по повод 104-та годишнина от Дойранската битка. Мемориалът е на мястото, където през есента на 1915 г. за фронта заминават мобилизираните в Първата световна война българи от Плевенско, Троянско и Свищовско.

Въпреки пробива на Солунския фронт на 15 септември при Добро поле от 16 до18 септември 1918 г. под командването на ген. Владимир Вазов дивизията води най-тежките и кръвопролитни боеве в Дойранската епопея. Плевенската дивизия защитава позициите си, като разгромява настъпващите френски и английски части.

Победата при Дойран отказва Антантата от намерението след сключеното примирие сръбската армия да окупира София и Западна България. 

Още от категорията

Ценни археологически находки от Северозапада представя музеят в Чипровци

Артефакти от периода 7 в. пр. Хр. - 12 в. сл. Хр., сред които рядък тракийски меч, накити от тракийската и римската епохи, предмети от сребро и бронз са изложени в Историческия музей в Чипровци. Те са подробно описани в цветния каталог към..

публикувано на 03.12.22 в 12:05

Паневритмията на Петър Дънов е философия и танц на радостта

Кой е въвел практиката за душевно и физическо здраве Паневритмия, разпространена в цял свят? Този въпрос ви зададохме в поредната викторина на Радио България. А отговорите показват, че многоезичната ни аудитория редовно следи нашата медия и е добре..

публикувано на 01.12.22 в 06:05

Приносът на България в борбата за албанска независимост

На 28 ноември Албания чества своя национален празник. Това е денят, в който през 1912 г. във Вльора Исмаил Кемали издига националния флаг и провъзгласява независимостта на Албания от османската империя. Открива се и историческото Велико народно..

публикувано на 28.11.22 в 14:00