Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският държавен глава е в Лондон за погребението на кралица Елизабет II

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Лондон на 19 септември президентът Румен Радев ще участва в церемониите за държавното погребение на кралица Елизабет II.

След траурна процесия в британската столица, в 13 ч. българско време в Уестминстърското абатство ще започне заупокойна служба на която ще присъстват 2000 гости. Сред тях над 500 са чуждестранни високопоставени лица. Това е най-голямото събиране на световните лидери и политици през 21-ви век. Събитие от такъв мащаб не е имало в Обединеното кралство от 1965 г. при държавното погребение на Уинстън Чърчил.

След службата кралският ковчег с пешеходно шествие ще бъде пренесен до замъка Уиндзор. Самото погребение ще е частно, късно вечерта в тесен семеен кръг. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07

Електронното заявление за гласуване извън България вече е активно

От 11 септември вече е активно електронното заявление за гласуване извън страната на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, съобщи БТА. То може да бъде попълнено онлайн до 24:00 ч. българско време, на 1 октомври. Срокът за..

публикувано на 11.09.24 в 10:54