Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Турция не се отказва да посредничи между Русия и Украйна

Снимка: Facebook /Въоръжените сили на Украйна

Украйна и Русия са договорили скорошната размяна на 200 пленника, съобщи турският президент Реджеп Ердоган пред телевизия PBS. Изявлението беше направено след срещата на Ердоган в Узбекистан с руския лидер Владимир Путин. Турският президент допълни, че все още се надява, че ще успее да организира лична среща между Путин и украинският президент Володимир Зеленски. "Като страна спазваща политиката на баланс Турция е за изслушване и на двете страни, затова имаме настойчивото желание да съберем заедно тези лидери“, казва Ердоган.

Украинските сили ожесточено атакуват от две посоки логистичния възел в Луганска област - град Лиман, съобщи сайтът lenta.ru, като се позовава на руската отбрана в района. Унищожен е около 70% от руския гарнизон в Сватово в Луганска област, съобщи украинският генерален щаб. Сватово е основният опорен пункт на руската отбрана на изток от р. Оскол. Съобщава се и за унищожени 50 единици руска военна техника в Новоайдар. Украинското южно командване заяви, че е потопило в р. Днепър баржа с руски военни и техника. "Радио Свобода" показа сателитни снимки, как руската армия изгражда нов мост над Днепър край Новая Каховка. В реката са потопени железопътни вагони, върху които се прави насип, за да се подновят доставките на храна и боеприпаси към Херсон.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26

България днес - 5 август 2024 г.

Българският корен и как той присъства в живота на българчетата, родени в чужбина – това е нишката в "България днес" на 5 август. Повод за темата е предстоящото на 7 август тържествено събитие, на което Изпълнителната агенция за българите в..

публикувано на 05.08.24 в 19:00