Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария предоставя на България 92,5 милиона швейцарски франка

Снимка: МС

Посланикът на Швейцария Раймунд Фурер и служебният вицепремиер по управление на европейските средства на България Атанас Пеканов подписаха двустранното рамково споразумение за новата Швейцарско-българска програма за сътрудничество. Страната ни ще получи по споразумението финансова помощ в размер от 92,5 млн. швейцарски франка. Средствата ще допълват изпълнението на националните политики в дуалното професионално образование, научните изследвания и иновации, сигурността и миграцията, околната среда, социалната политика и гражданското общество.

Изпълнението на тази втора Швейцарско-българска програма за сътрудничество ще започне, след като Рамковото споразумение бъде ратифицирано от българския парламент. Всички проекти трябва да бъдат изпълнени до края на 2029 г.

През 10-те години на първата програма - от 2009 до 2019 г., с бюджет от 76 милиона швейцарски франка бяха подкрепени повече от 120 инициативи и ключови реформи в България. В над 100 общини беше решен дългогодишен екологичен проблем – обезвреждането на опасни и излезли от употреба пестициди. Съвременното дуално професионално образование беше въведено пилотно като част от образователната система и популяризирано като най-ефективния инструмент за младежка заетост. В 15 общини и на национално ниво бяха възприети подходи за социално включване на уязвими групи и грижи за възрастните хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

Президентът отиде при пострадалите от пожарите в Болярово

На петия ден от пожарите политиците започнаха да пристигат в крайграничната община Болярово, където бедстват 7 села. Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от с. Воден, който пострадаха от големия пожар...

публикувано на 20.07.24 в 10:39