Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

101 години от кончината на Иван Вазов

Снимка: ДА „Архиви“

На 22 септември се навършват 101 години от смъртта на патриарха на българската литература Иван Вазов. По традиция Националният литературен музей организира поклонение пред гроба на поета в градинката зад олтара на храма "Св. София" в столицата.

Директор на къщата-музей "Иван Вазов" Атанас Капралов разказа за БНР, че Вазов много е искал да бъде погребан на място, откъдето се вижда любимата му планина Витоша.

Пет години след смъртта му с биволска каруца е докарана огромна морена от местността "Златните мостове", където той обичал да се разхожда. 18 дни големият камък е теглен до София. Хиляди българи се включили да бутат и теглят каруцата с камъка. Морената днес е надгробен камък на Вазов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ловният дворец в Кричим е едно истинско царско място

В яката между Горнотракийската низина и Родопа планина от изток на запад е нанизът от очарователни населени места –  Асеновград, Перущица, Кричим, Пещера, Паталеница и Варвара. По долините на реките Чепеларска, Въча, Стара и Чепинска можете..

публикувано на 27.06.24 в 10:10
Митрополит Даниил Видински

Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието

Непосредствено след големия християнски празник Петдесетница отбелязваме деня на Светия Дух – третото лице на Светата Троица. Църковният празник е и последният преди празника на Всички светии, с който завършва Великденският цикъл. Богослужението днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:10

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30