Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

САЩ проявяват интерес към енергийни проекти в Сърбия

По време на визитата си в САЩ, за участие в годишната сесия на Общото събрание на ООН, президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна със съветника по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан. Вучич каза, че срещата е била много открита и честна и е продължила с час повече от планираното. Обсъждани са били важни политически въпроси, стремежите на Сърбия и проблемите в региона, както и възможностите за разширяване на икономическите отношения между Сърбия и САЩ, предаде "Радио и телевизия Сърбия“ - RTS. Вучич подчерта, че са обсъждани и енергийни проекти, включително за възобновяеми енергийни източници. По думите му, две американски компании проявявали интерес да развиват дейност в Сърбия.

Бучковски обясни кой стои зад антибългарските протести в Скопие

Зад антибългарската истерия в Северна Македония – протестите и предложението за референдум за анулиране на Договора за приятелство с България, стои Русия, която от дълго време работи за дестабилизация на региона. В страната тя залага на това, което може да предизвика най-много емоции, а именно българо-македонските отношения. Това каза пред БГНЕС бившият македонски премиер и бивш главен преговарящ с България от македонска страна Владо Бучковски. Коментирайки антиевропейските и антибългарски протести, които се организират в Скопие, той изрази увереност, че няма да има връщане назад в двустранните отношения, и България и Северна Македония ще изпълнят Френското предложение, а Скопие ще сбъдне мечтата си за членство в ЕС. Бучковски е оптимист за отношенията между двете съседни страни, и дори смята, че в бъдеще Смесената историческа комисия по-лесно ще намери общите личности, които ни обединяват. Но политикът предупреди, че нещата не могат да се променят за една нощ.

Нова среща на върха ЕС-Западни Балкани ще се проведе през декември

Поредна среща на върха на лидерите на ЕС и Западните Балкани предстои да се проведе през декември. Очаква се за първи път неин домакин да бъде една от страните в региона - вероятно Северна Македония или Албания, съобщи RTS, позовавайки се на дипломатически източници от Брюксел. Според европейските дипломатически кръгове Сърбия няма шанс да бъде домакин на срещата на най-високо ниво, най-вече поради несъобразяването на Белград с външната политика на ЕС спрямо войната в Украйна. Срещата трябва да даде сигнал за ангажимента на ЕС към Западните Балкани с послание към страните от региона да се възползват максимално от новосъздадената политическа среда в Европа, да решат конфликтите помежду си и да раздвижат процеса на присъединяване. В Брюксел смятат, че войната в Украйна е засилила осъзнаването в ЕС на значението на разширяването за стабилността на континента. Това се вижда и от демонстрираната готовност за бърз напредък в преговорите с Украйна и други страни, които доскоро не бяха част от процеса.

Възобновената фериботна връзка Кипър – Гърция се радва на завиден интерес

С огромен интерес и двойно повече пътници от очакваните приключи първият сезон на възстановената след 21-годишно прекъсване фериботна линия Кипър - Гърция. За следващата година се обмисля включването на Израел в новия маршрут, което се очаква да повиши жизнеспособността на проекта. С ферибота са превозени близо 7200 пътници, 2250 коли и мотоциклети и 200 домашни любимци, предаде от Кипър кореспондентката на БНР Бранислава Бобанац. Фериботът беше открит на 19 юни, а плаванията се извършваха между кипърския град Лимасол и гръцкото пристанище Пирея. Морските пътнически курсове ще се подновят през май 2023 г. и ще продължат до октомври. Линията се субсидира от кипърското правителство с 5,5 млн. евро годишно.

47% от румънците ограничават разходите си заради високите цени

Почти половината - 47% от румънците са намалили разходите си през последната година поради повишаването на цените. Това показва проучването "Money Matters", провеждано ежегодно от Erste Group, съобщава Радио Румъния Интернешънъл. От обобщените данни става ясно също, че 25% от румънците заделят пари с цел да ги инвестират в образование и професионално обучение.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: BuducnostSrbije/Instragram, БГНЕС, архив


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34