Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Руската армия използва бойни отровни вещества край Херсон

Снимка: Facebook /Въоръжените сили на Украйна

Русия трябва да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН, призова председателят на Европейския съвет на ЕС Шарл Мишел, предаде ДПА. Според Мишел, когато постоянният член на Съвета за сигурност започне непровокирана и неоправдана война, която е осъдена от Общото събрание на ООН, отстраняването на този член трябва да бъде автоматично. За лишаване на Русия от правото на вето призова в ООН и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за създаване на военните администрации в окупираните райони на Луганска и Херсонска област. Целта е провежданите от Русия незаконни референдуми там териториите да останат под администрацията на Киев. Президентът Зеленски призова украинците на окупираните територии да се укриват от насилствена мобилизация в руската армия. Ако всички пак мобилизирани бъдат той посъветва украинците да саботират военните заповеди. Заради ниската явка на хората руските окупатори са продължили в съоръженията по домовете на гражданите, за да съберат гласове за така наречените "референдуми", съобщи във Фейсбук Украинският генерален щаб.     
Киев изгони иранския депутат и драстично съкрати състава на иранското посолство в Украйна, заради доставките от Техеран на военните дронове за Русия. Украинското оперативно командване „Юг съобщи, че на 23 септември в боевете край Херсон руски дрон е хвърлил върху украинските позиции граната К-51 с хлорен газ. Военните медици са предприели спешни действия и няма загинали, съобщи УНИАН. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Камъкът от Хирошима”

"Камък от Хирошима" представят в музея "Земята и хората"

В софийския музей "Земята и хората" днес отбелязват Деня на милосърдието, учреден, за да ни напомня за жертвите на ядрените бомбардировки, тероризма и войните. По традиция в този ден в зала "Гигантски кристали" се експонира "Камък от Хирошима" ...

публикувано на 06.08.24 в 07:05

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26