Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Руската армия използва бойни отровни вещества край Херсон

Снимка: Facebook /Въоръжените сили на Украйна

Русия трябва да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН, призова председателят на Европейския съвет на ЕС Шарл Мишел, предаде ДПА. Според Мишел, когато постоянният член на Съвета за сигурност започне непровокирана и неоправдана война, която е осъдена от Общото събрание на ООН, отстраняването на този член трябва да бъде автоматично. За лишаване на Русия от правото на вето призова в ООН и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за създаване на военните администрации в окупираните райони на Луганска и Херсонска област. Целта е провежданите от Русия незаконни референдуми там териториите да останат под администрацията на Киев. Президентът Зеленски призова украинците на окупираните територии да се укриват от насилствена мобилизация в руската армия. Ако всички пак мобилизирани бъдат той посъветва украинците да саботират военните заповеди. Заради ниската явка на хората руските окупатори са продължили в съоръженията по домовете на гражданите, за да съберат гласове за така наречените "референдуми", съобщи във Фейсбук Украинският генерален щаб.     
Киев изгони иранския депутат и драстично съкрати състава на иранското посолство в Украйна, заради доставките от Техеран на военните дронове за Русия. Украинското оперативно командване „Юг съобщи, че на 23 септември в боевете край Херсон руски дрон е хвърлил върху украинските позиции граната К-51 с хлорен газ. Военните медици са предприели спешни действия и няма загинали, съобщи УНИАН. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51